Salariul mediu net pe economie a scazut cu 3% in mai, la 1.611 lei
Data publicarii: 05-07-2013 | HR/CariereCastigul salarial mediu nominal net a fost de 1.611 lei, in luna mai 2013, in scadere cu 3% fata de luna precedenta, respectiv cu 50 de lei, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica /INS/.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.067 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (863 lei).
In luna mai 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.226 lei, cu 3,2% mai mic decat in luna aprilie 2013.
Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna mai 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 96,8%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 120,7%, cu 4,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2013.
"In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an", se mentioneaza in comunicatul INS.
In luna mai 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori de fidelitate), drepturi in natura, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net se datoreaza si nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte).
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat, cu 25,6%, in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv 22,6% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), intre 10,0% si 14,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intre 7,0% si 10,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, telecomunicatii, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tranzactii imobiliare, intre 5,0% si 7,0% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea produselor din tutun, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea primelor ocazionale si a sumelor din profitul net, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte). Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost in activitati de servicii anexe extractiei, cu 7,5%, intre 2,5% si 3,5% in transporturi terestre si transporturi prin conducte, transporturi pe apa, fabricarea substantelor si a produselor chimice.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare fluctuatii ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (-0,4%) si sanatate si asistenta sociala (+0,1%). In invatamant s-a inregistrat o crestere a castigului salarial mediu net (+2,7%) ca urmare a platii cu ora a personalului didactic ori a acordarii de sume din alte fonduri in unele unitati din invatamantul superior.
Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 100,0%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări