BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns la 20,19% in luna mai
Data publicarii: 08-07-2013 | Finante-BanciRata creditelor neperformante a ajuns la 20,19% in luna mai, in crestere cu 0,73 puncte procentuale fata de luna precedenta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In luna aprilie rata creditelor neperformante se ridica la 19,46%, iar in luna mai 2012 la 16,67%.
In ceea ce priveste pierderile provizionate din activitatea de creditare ale bancilor, volumul acestora a crescut la peste 39,348 miliarde lei, fiind mai mare cu 3,68% fata de nivelul de luna precedenta. In luna mai din 2012, pierderile provizionate se ridicau la peste 32,887 miliarde lei.
Valoarea restantelor in lei si valuta acumulate de firme si populatie la banci a urcat cu 3%, la finele lunii mai, comparativ cu nivelul inregistrat in aprilie 2013, depasind 31,874 miliarde lei.
Din aceasta valoare, peste 12,5 miliarde lei erau restante in moneda nationala si circa 19,3 miliarde in valuta.
In ceea ce priveste valoarea creditelor acordate populatiei, aceasta a crescut cu 0,98% in mai, pana la 103,1 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate agentilor economici se ridica, la finele lunii mai, la peste 117,7 miliarde lei, in crestere cu 0,38% fata de nivelul din aprilie 2013. Astfel, la finele lunii mai, valoarea totala a creditelor acordate firmelor si populatiei se ridica la peste 223,9 miliarde lei.
Potrivit lui Andrei Cionca, fondator al Casei de Insolventa Transilvania (CITR), creditele neperformante vor continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca.
"Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante este in crestere permanenta, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani. Criza companiilor care duce si la cresterea creditelor neperformante nu are cum sa se opreasca cat timp nu intervin bani proaspeti in economie, bani proaspeti care pana nu demult au fost livrati doar de banci, prin credit. Bancile s-au oprit, ceea ce inseamna ca trebuie sa apara un nou vehicul de finantare, un fond de investitii care sa faca finantare in alt mod decat cel traditional", a declarat, recent, pentru AGERPRES, reprezentantul CITR.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice