Premierul Ponta: Un argument pentru dezvoltarea regionala - capacitatea sporita de a accesa fonduri europene

Data publicarii: 09-07-2013 | Finante-Banci

Unul dintre argumentele principale pentru a face o dezvoltare regionala mult mai pregnanta consta in capacitatea sporita a regiunilor de a accesa fonduri europene, a declarat luni premierul Victor Ponta, presedinte al PSD, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul partidului.

"Acum, spre supararea dlui presedinte si a PDL, am reusit sa deblocam toate programele operationale sectoriale, blocate de PDL in 2010 - 2011. Intr-un an am ajuns la 20% grad de absorbtie, pornind de la 7%, deci s-a triplat. (...) Avem foarte putin timp in perioada urmatoare 2013 - 2014 pentru a mai contracta si a mai utiliza restul sumelor puse la dispozitie si mai ales de la 1 ianuarie 2014 incepe noul exercitiu bugetar. O sa avem doi ani in care se suprapune bugetul 2007 - 2013 cu cel din 2014 - 2032. S-a dovedit - Programul Operational Regional este cel care merge cel mai bine, s-a dovedit ca regiunile avand mai multe atributii si avand si capacitate financiara mai mare sunt mai eficiente decat un guvern central in absorbtia fondurilor europene. Din acest motiv, la 1 ianuarie 2014 ar fi fost foarte bine sa avem niste regiuni mai puternice care sa poata sa absoarba mai bine fondurile europene", a declarat liderul USL. 

El a completat ca, in caz contrar, Romania va ramane cu sistemul actual, cu autoritate de management la MDRAP. 

"Dar ar fi fost foarte bine ca in 2014 - 2020 sa dam cat mai mult la regiuni si sa tinem cat mai putin la guvernul central care nu a fost foarte eficient", a aratat premierul Ponta. 

Raspunzand unei intrebari, acesta a aratat ca legea 315 despre care presedintele PDL spune ca este de pe vremea lui Octav Cozmanca, este de fapt din 1998, cand Blaga era la guvernare. 

"De cate ori l-am auzit pe dl Blaga spunand asa prostie, cu regiunile facute de Cozmanca, ma intreb unde a trait dl. Blaga, ca legea era din 1998, cand era el la guvernare, nu era Cozmanca. Adoptarea si modificarea legii 315 se poate face prin Parlament, insa calitatea de autoritate publica locala nu poate fi data regiunilor decat prin Constitutie. In acest moment in Constitutie nu avem decat judetele, orasele si comunele", a mentionat primul-ministru. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: