Vasilescu (BNR): In vizita pe care o face in Romania, Christine Lagarde vrea sa vorbeasca tarii
Data publicarii: 09-07-2013 | Finante-BanciVizita pe care o va face in Romania, saptamana viitoare, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, este una foarte speciala, insa vizita nu presupune si semnarea unui acord, a declarat, luni seara, la Digi24, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
'Este o vizita foarte speciala, in sensul ca doamna Lagarde vine sa se intalneasca cu oficialitatile. Este un program intreg al acestei vizite, iar dansa vine sa vorbeasca Romaniei. Va fi o conferinta publica la BNR. Romania este o tara cu raporturi bune cu FMI, care a avut doua acorduri ce s-au incheiat si se pregateste sa incheie cu Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala un nou acord. Vizita nu presupune si semnarea unui nou acord. Este o reeditare. A mai fost un asemenea moment inainte de incheierea unui acord. Ne-a vizitat Camdessus (Michel Camdessus director general al FMI in perioada 1987-2000 n.r). Atunci nu a sustinut o conferinta la Banca Nationala, dar a facut o conferinta de presa la plecarea de pe aeroport. A fost musafir la BNR, au fost discutii foarte importante care au dus la un acord ce s-a incheiat foarte repede atunci. Un oaspete strain cu o anumita anvergura cand vine intr-o tara face anumite declaratii si acestea sunt preluate de mass-media. Aceste informatii ajung la publicul larg. De data asta, doamna Lagarde vrea sa vorbeasca tarii', a spus Vasilescu, subliniind ca nu stie daca acest lucru s-ar fi intamplat daca nu ar fi existat perspectiva unui nou acord pe doi ani.
Consilierul guvernatorului BNR a reiterat ca Romania nu va incheia un acord cu cele trei institutii internationale pentru a lua bani, ci pentru credibilitate pe pietele internationale.
'Nu va lua niciun ban, chiar daca va fi o suma in acord. Si in acordul precedent erau 3,5 miliarde de euro, suma care a stat undeva intr-o casa de bani, pe care Romania putea sa o acceseze in orice clipa daca ar fi intervenit un moment neprevazut care ar fi incurcat foarte tare treburile din tara. Nu a intervenit un asemenea eveniment si din suma aceasta nu a fost trans niciun ban. De altfel, nici din primul acord, care a avut la baza un imprumut de 20 miliarde euro, ultimul miliard nu a fost tras. In aceste conditii, daca nu luam bani si daca traim intr-o tara care de regula iese pe pietele internationale pentru a face rost de bani, pentru ca numai banii din tara nu ajung pentru a alimenta motoarele economiei, in aceste conditii este limpede ca Romania trebuie sa aiba pietele deschise, sa aiba intrare pe piata, sa fie credibila si, cum a spus guvernatorul Mugur Isarescu, nu putem sa fim credibili numai prin noi insine, nu ne-am creat inca o baza de credibilitate 100 la suta. E purul adevar. Pe o piata internationala de capital, atunci cand intri sa faci un imprumut, primul lucru important care se pune in discutie este daca piata respectiva iti da sau nu iti da bani. Niciodata in globalizarea asta ziua de maine nu seamana cu ziua de azi. Acest acord asa este denumit, acord preventiv, un acord de preventie. Romania isi ia toate masurile sa aiba toate portile deschise', a explicat Adrian Vasilescu.
Acesta a adaugat pretul la care se dau banii este stabilit in functie de credibilitate.
'Pietele nu ne cunosc foarte bine. Pietele internationale la ora asta nu stiu ca Romania este e o tara 100 la suta bun platnic. In toata istoria de 200 de ani incoace, s-a intamplat de doua ori sa intram in incetare de plati. O data a fost in timpul crizei, din 1929-1933, in 1932, si a doua oara in vara lui 1982, in timpul regimului comunist. Dar asta nu inseamna ca Romania nu si-a platit datoriile. La momentul scadentei nu a putut sa plateasca', a precizat oficialul BNR.
Acesta a mentionat ca, in prezent, Romania are o rezerva foarte mare la banca centrala, si de valuta si de aur, fiind in situatia de a-si plati datoriile la scadenta oricand.
'Avem o situatie de confuzie, o anumita amintire in mintea noastra, ca datoria este a tarii. Si azi, cand se vorbeste de o datorie de aproape de 90 miliarde euro, foarte multi spun ca e datoria Romaniei si cum o sa-si plateasca Romania datoria. Ori, aceasta datorie e in buna parte a bancilor, a companiilor private, iar datoria statului e o datorie modesta, usor de platit in aceste conditii si asta e partea de datorie publica garantata pe care, daca se va intampla, Doamne fereste ceva, BNR o plateste din dobanda si o deconteaza Ministerul Finantelor', a mai afirmat Adrian Vasilescu.
Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, va vizita Romania in perioada 15-16 iulie, aceasta urmand sa fie prima sa vizita la Bucuresti dupa numirea in functia de director al FMI, in luna iulie 2011.
La finele lunii iunie, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, anunta ca boardul Fondului Monetar International (FMI) a declarat incheierea cu succes a acordului Romaniei cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatand indeplinirea tuturor tintelor importante, a actiunilor prealabile si remarcand progresele in directia stabilitatii macroeconomice si pe calea reformelor structurale.
Acordul stand-by in valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond) a fost aprobat initial pe 25 martie 2011 si este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai in caz de necesitate.
In anul 2009, Romania a luat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.
Din acest aranjament cu FMI au fost trase sapte din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice