Totalul creantelor administratiei publice a scazut ca pondere in PIB la 24,4%, in T1
Data publicarii: 19-07-2013 | EconomieTotalul creantelor administratiei publice a scazut ca pondere in Produsul Intern Brut la 24,4% la finele trimestrului I 2013, fata de 29,4 la suta cat era la finele perioadei similare din 2012, potrivit datelor provizorii postate pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
'Aceasta descrestere s-a realizat in principal pe seama diminuarii detinerilor de actiuni si alte participatii ale statului, care au scazut cu 3,8 puncte procentuale, pana la 10,5 la suta din PIB. Depozitele administratiei publice au scazut cu 0,9 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 5,4 la suta din PIB, iar creantele comerciale au crescut cu 0,4 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 7,5 la suta ca pondere in PIB', se arata in document.
Potrivit acestuia, angajamentele sectorului 'Administratia publica' s-au micsorat ca pondere in PIB la 42,6 la suta la finele trimestrului I 2013 fata de finele trimestrului I 2012, cand reprezentau 44,9 la suta.
'Datoriile comerciale au scazut cu 1,2 puncte procentuale, pana la 5,3 la suta din PIB la finele trimestrului I 2013, iar imprumuturile au scazut cu 0,9 puncte procentuale, astfel incat reprezentau 12,6 la suta din PIB la finele trimestrului I 2013. Titlurile in lei si valuta au crescut cu 1,2 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri in lei si in valuta, in special pe termen lung, ajungand la un nivel de 24,1 la suta din PIB', mai arata datele BNR.
In trimestrul I 2013 creantele sectorului 'Administratia publica' au fost mai mici decat angajamentele acestui sector, ceea ce a determinat un necesar de finantare de 0,3 la suta din PIB, mentinandu-se la acelasi nivel comparativ cu trimestrul I 2012.
Valorile Produsului Intern Brut luate in calculul ponderilor sunt: 587,499 miliarde lei pentru 2012 (sursa Institutul National de Statistica) si 623,314 miliarde lei pentru 2013 (sursa Comisia Nationala de Prognoza).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări