Autoritatile vizeaza ca pana la sfarsitul lunii aprilie 2014 sa fie lansata listarea Electrica

Data publicarii: 26-07-2013 | Bursa

Autoritatile vizeaza ca pana la sfarsitul lunii aprilie 2014 sa fie lansata operatiunea de listare a Electrica, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Gabriel Dumitrascu, directorul Directiei Privatizare si Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie.

"La Electrica apar o serie de probleme legate de structura corporatista a grupului. Este Hotararea de Guvern data din martie. Vizam o privatizare majoritara, prin majorare de capital. Statul va ramane cu 49%, iar plasamentele private reunite vor detine 51%. In grupul Electrica intra, in momentul de fata, si participatiile minoritare la companiile de distributie privatizate. Vorbim de un 20% la Enel, la E-ON si asa mai departe", a spus Dumitrascu. 

Potrivit acestuia, in urma proceselor de privatizare nu toate obligatiile din contractele de privatizare au fost indeplinite de catre cumparatori. 

"In urma controalelor Curtii de Conturi s-a ajuns la niste imputatii, sa le numesc asa, destul de consistente. Au inceput niste procese care au ajuns la Curtile de arbitraj. Pretentiile Electrica sunt undeva in jur de 1,5 - spre 2 miliarde de euro, vorbim de sume insemnate. In schimb, cei vizati vin in aparare cu un alt mecanism de calcul al penalitatilor si, dupa parerea dansilor, penalitatile insumate ar fi undeva la 500 - 700 milioane euro. Constatati ca diferenta este mare intre ce se pretinde de unii si ce se pretinde de ceilalti. Lasand aceste pachete de actiuni in Electrica, rezultatul final, valoarea pe actiune si pretul minim indicat de evaluator, va fi viciat si supus discutiilor. Decizia noastra a fost sa extragem participatiile de care discutam sa le plasam intr-un fond controlat de Departamentul de Energie, urmand ca Departamentul sa continue demersurile de recuperare a pretentiilor emise anterior de Electrica si sa gestioneze aceste pachete de actiuni, iar Electrica ca Grup sa aiba o structura corporatista si de capital curat, care sa nu ridice atatea intrebari", a precizat oficialul Departamentului pentru Energie. 

Acesta a mai spus ca, in paralel, se va desfasura o actiune importanta de restructurare la nivel de grup. 

"In urma reorganizarilor grupului Electrica au aparut Electrica Serv pe zonele neprivatizate si alte cinci societati de servicii energetice. Trei dinte aceste societati sunt in stare vadita de insolventa. Acolo unde distributia este privata nu au mai apelat la serviciile societatii de stat, care in mod clasic asigura intretinerea de retele. Si-au format propriile structuri. Trei dintre cele cinci societati de servicii energetice au bilanturi negative, pe zi ce trece se indatoreaza tot mai mult, intr-un cuvant devin insolvabile. In perioada urmatoare, toate cele cinci societati vor intra intr-o procedura de reorganizare, dar mai mult ca sigur, pe baza datelor economice, trei vor intra intr-o procedura rapida de lichidate-dizolvare. Actiunea trebuie sa se petreaca din aceasta toamna, ca pana la finalul anului sa curatam bilantul consolidat al grupului Electrica. Restructurarea va viza si alte zone din grupul Electrica. Si in distributie sunt segmente supradimensionate. Una dintre ele are peste 90 de oameni in zona IT si peste 60 in contabilitate. Asa poate fi transformata distributia intr-o firma de soft si sa faci concurenta lui Deloitte pe auditul economic", a mai afirmat Dumitrascu.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: