Noul acord cu FMI si CE va fi pe o perioada de 24 luni si va avea o valoare de patru miliarde euro

Data publicarii: 31-07-2013 | Economie

Autoritatile romane si misiunea Fondului Monetar International /FMI/ si Comisiei Europene /CE/ au ajuns la un acord la nivel tehnic in privinta noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioada de 24 luni, a declarat miercuri, la BNR, seful Misiunii FMI, Andrea Schaechter.

Asistenta financiara va fi de patru miliarde euro, acordata in mod egal de FMI si CE, a precizat Schaechter. 

Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din toamna acestui an. 

'Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul lor economic sa fie sustinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI si o asistenta financiara in cadrul balantei de plati de la Uniunea Europeana. La nivel tehnic misiunea a ajuns la un acord cu autoritatile asupra principalelor elemente ale programului economic. Autoritatile isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv. Au sugerat ca nu vor sa traga din aceste resurse financiare si accesul propus ar fi, in total, in suma de 4 miliarde euro", a spus Schaechter. 

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca Romania ar trebui, practic, ca din noiembrie sa fie intr-un nou acord cu partenerii internationali. 

'Fondul Monetar International va comunica miercuri in board mecanismul de aprobare a noului acord. Comisia Europeana va comunica acest lucru ulterior. In mod normal, boardul FMI si Consiliul ministrilor de Finante Europeni (Ecofin) ar trebui sa aiba loc pana la mijlocul lunii octombrie si din noiembrie Romania sa fie, practic, in acord cu partenerii internationali. Acestea sunt detalii care la acest moment mai raman de pus la punct', a explicat Liviu Voinea, intrebat cand se asteapta sa avem un nou acord.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: