Leul a ramas fara sprijinul banilor trimisi de romanii din strainatate: remiterile au scazut cu 10% in S1
Data publicarii: 04-09-2013 | Finante-BanciScaderea remiterilor muncitorilor romani din strainatate a accelerat in ultimele luni: minus 20% in mai si minus 25% in iunie. Banii romanilor din strainatate nu au mai reusit sa sustina astfel leul pe fondul episoadelor de volatilitate a cursului din ultimele luni. Tranzactiile lunare pe piata valutara de la Bucuresti sunt cu 20% mai mici decat in perioada de boom economic, fiind de 31 mld. euro in august.
Sumele trimise in tara de romanii care muncesc in strainatate - una dintre cele mai importante surse de finantare a deficitului extern din perioada de boom a economiei - au scazut cu 10% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut si au ajuns la 1,65 miliarde de euro, arata datele BNR. Fata de varful atins in 2008, remiterile sunt la jumatate.
Situatia s-a inrautatit in ultimele luni, volumul remiterilor inregistrand in iunie un minus de 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 270 milioane de euro. Remiterile au fost in trecut un sprijin pentru leu in conditiile in care sumele trimise de romanii din strainatate ajungeau pe piata valutara si alimentau cererea de moneda locala.
Leul a ramas in ultimii ani expus la socurile externe si s-a depreciat cu 25% in fata euro din 2008 incoace, cursul fiind dependent mai degraba de fluxurile speculative si cele comerciale. Euro a fluctuat intr-un interval larg anul trecut, intre 4,34 lei si 4,64 lei, in timp ce anul acesta cursul a fluctuat de la 4,3 la 4,55 lei/euro. Luna iunie, cand remiterile s-au prabusit cu 25%, a marcat un nou episod de depreciere a leului, pe fondul retragerilor de capitaluri speculative. "Influenta remiterilor asupra cursului de schimb este mult mai mica in prezent, pe masura ce fluxurile comerciale si speculative au devenit tot mai importante pe piata valutara in ultimii ani", comenteaza Eugen Sinca, analist-sef al BCR. El estimeaza pentru anul acesta o pondere a remiterilor in Produsul Intern Brut (PIB) de 2,5-3%, fata de 6% in anii de boom. Aceasta in-seam-na re-miteri de maxi-mum 4 miliarde de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?