Preturile apartamentelor s-au ieftinit de cinci ori mai mult decat in 2012
Data publicarii: 18-09-2013 | ImobiliareApartamentele noi si vechi scoase la vanzare in intreaga tara s-au ieftinit, in primele opt luni ale acestui an, cu 6,95%, de la 978 de euro pe metrul patrat util la 910 euro pe metrul patrat util, conform unei analize a portalului Imobiliare.ro, remisa marti AGERPRES.
Spre comparatie, in 2012, a fost consemnata o scadere anuala de 1,3%, iar in 2011 declinul a ajuns la 4%.
Desi valabila la nivel national, in marile orase exista abateri de la tendinta de scadere a preturilor. Astfel, in Timisoara sau Constanta, pretentiile proprietarilor sunt mai mari decat la inceputul anului, in vreme ce la Cluj-Napoca asistam mai degraba la o stagnare. Interesant este insa ca, cel putin in luna august, chiar inainte de venirea toamnei, preturile au revenit pe minus in majoritatea cazurilor, cu o singura exceptie.
Capitala se situeaza pe primul loc in topul reducerilor consemnate de la inceputul anului incoace in marile orase, conform Imobiliare.ro.
Apartamentele scoase la vanzare in Bucuresti s-au ieftinit cu 7,38% in acest rastimp, de la 1.138, la 1.054 euro/metrul patrat. Valoarea actuala este cu 1,5% mai mica decat cea de la finele lui iulie 2013.
In luna august, apartamentele noi au ajuns la o valoare medie de 1.173 euro/metrul patrat, cu 1,8% mai putin decat in luna precedenta. Scaderea a fost mai putin accentuata pe segmentul apartamentelor vechi. Cu un pret mediu cerut de 1.000 euro/metrul patrat, acestea sunt cu 0,6% mai ieftine decat luna trecuta.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele aflate la vanzare in Brasov se situeaza acum la 814 euro/metrul patrat, in scadere cu 5,01% fata de nivelul de 857 euro/metrul patrat inregistrat la inceputul lui 2013 si cu 2,4% mai putin decat in luna precedenta.
In august, tendinta de scadere a fost resimtita exclusiv pe segmentul apartamentelor vechi. Acestea s-au ieftinit cu 2,7%, de la 822, la 800 de euro/metrul patrat. Apartamentele noi, pe de alta parte, au consemnat o crestere de 0,7%, de la 890, la 896 de euro/metrul patrat.
La polul opus, Timisoara a inregistrat cel mai mare avans al preturilor in primele opt luni din 2013, un plus de 2,16%, de la 785, la 802 euro/metrul patrat, conform Imobiliare.ro. Orasul este, totodata, singurul care face exceptie de la regula scaderilor de pret consemnate in luna august. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare in Timisoara a crescut cu 1,1%, de la 793 de euro/metrul patrat in luna iulie. Cea mai acuta crestere, de 5,9%, a fost consemnata de apartamentele nou-construite, care au ajuns sa coste 879 euro/metrul patrat, fata de 830 euro/metrul patrat in luna precedenta. Apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,1%, ajungand la o medie de 791 euro/metrul patrat.
Tot pe lista scumpirilor se inscrie si Constanta, cu un avans de 1,51% in primele trei trimestre din 2013, de la 856, la 869 euro/metrul patrat. In august, insa, pretul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele scoase la vanzare in Constanta s-a diminuat cu 0,6% fata de luna precedenta. Apartamentele noi din oras s-au ieftinit cu 1,3%, de la 895, la 883 euro/metrul patrat. Proprietarii de locuinte vechi si-au redus pretentiile cu 0,5%, de la 869, la 865 euro/metrul patrat.
Cluj-Napoca s-a inscris pe un trend general ascendent al preturilor in acest an, cu un plus de 0,89% pana in august, de la 896, la 904 euro/metrul patrat. Pe de alta parte, apartamentele aflate la vanzare in Cluj-Napoca s-au ieftinit in ultima luna cu 1%, de la 913 euro/metrul patrat.
Reduceri de pret au fost consemnate doar de unitatile locative nou-construite, care au ajuns la o valoare medie de 830 euro/metrul patrat, cu 4,7% mai putin fata de valoarea valabila la finele lunii iulie-871 euro/metrul patrat. Pe de alta parte, locuintele vechi au inregistrat o crestere de 1,5%, de la 968, la 983 euro/metrul patrat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial