Guvernul mai da o mana de ajutor bancilor. Modificarile la legea clauzelor abuzive, amanate pana la anul
Data publicarii: 25-09-2013 | Finante-BanciGuvernul va amana din nou aplicarea celor doua noi articole la legea 193/2000 care ar permite eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele comerciantului care are astfel de practici. Acestea ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 octombrie, dar cel mai probabil vor fi amanate pana la anul.
Bancile au reusit sa tergiverseze aplicarea unei legi timp de un an. Guvernul va amana pentru 1 februarie 2014 cele doua noi articole la legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Potrivit celor doua articole, o clauza dovedita ca fiind abuziva intr-un contract de adeziune va fi eliminata din toate contractele care o contin incheiate intre acel profesionist si consumatori.
Aplicarea celor doua texte este obligatorie pentru Romania, dat fiind faptul ca fac parte dintr-o directiva europeana (93/13/CEE) ce trebuia implementata complet inca de la 1 ianuarie 2007. Desi trebuiau sa intre in vigoare cu restul noului Cod de procedura civila si a legii de aplicare, la 15 februarie 2012, modificarile au fost prorogate de doua ori, o data prin ordonanta de urgenta si o data prin Parlament, ultimul termen oficial fiind 1 octombrie. Se pare ca va trece, insa, un an de la termenul initial, in cazul in care Guvernul va emite o noua ordonanta de amanare.
A fost nevoie de jumatate de an pentru ca Banca Nationala sa vada care ar fi efectul legii asupra sectorului cu cele mai multe clauze reclamate ca fiind abuzive in ultimii ani: cel bancar.
Comunitatea bancara, prin vocea Asociatiei Romane a Bancilor, dar si prin cea a BNR - care a facut intens lobby pentru bancheri -, a cerut ca cele doua articole sa nu se aplice in forma votata de Parlament, prin legea 76/2012, ci a cerut cateva modificari, avand in vedere pierderile potentiale pe care le-ar putea suporta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?