S-au finalizat verificarile portofoliilor de actiuni ale fondurilor de pensii administrate privat

Data publicarii: Astazi, 26-09-2013 | Finante-Banci

Autoritatea de Supraveghere Financiara doreste sa informeze publicul ca verificarile solicitate fondurilor de pensii administrate privat in privinta detinerilor de actiuni din portofoliu s-au incheiat si nu au fost identificate probleme.

Din verificarile facute in zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atat de catre administrator, cat si de catre ASF, nu rezulta ca detinerile fondurilor de pensii au fost afectate de activitati de natura sa puna in pericol detinerile participantilor. Demersul a constatat ca portofoliile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzactiile efectuate de fondurile de pensii in perioada 13-19 septembrie 2013, corespund cu activele aflate in custodie la 23 septembrie 2013.

Verificarile, de natura preventiva, au luat in calcul posiblitatea ca detinerile de actiuni sa se afle atat la custozi, cat si la intermediari sau la Depozitarul Central. Toti administratorii fondurilor de pensii au incheiate contracte de depozitare cu institutii bancare care ofera si servicii de custodie, iar verificarile au constatat ca toate fondurile de pensii utilizeaza efectiv serviciile de custodie ale bancii depozitare.

Alte masuri ale ASF, care ar putea rezulta dupa aceste verificari, urmeaza sa fie luate de comun acord cu administratorii fondurilor de pensii in vederea maximizarii sigurantei functionarii sistemului de pensii private.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va continua sa monitorizeze cu atentie piata in scopul maximizarii protectiei oferite beneficiarilor de servicii aferente pietei financiare non-bancare.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: