Fondul Proprietatea a castigat 34 de milioane de lei din ofertele statului la Nuclearelectrica si Romgaz
Data publicarii: 06-11-2013 | BursaValoarea activelor totale ale Fondului Porprietatea (FP) a crescut cu peste 63,9 milioane de lei, ca urmare a inregistrarii la preturi de piata a pachetelor detinute la Romgaz si Nuclearelectrica. Castigul net al FP in urma ofertelor este mai mic cu peste 30 de milioane de lei, daca se scade costul achizitiei de actiuni SNN, necesar ca Fondul sa-si pastreze ponderea detinerii in structura actionarilor.
Actiunile Nuclearelectrica (SNN) sunt deja tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar cele ale Romgaz (SNG) au inregistrat o prima evaluare de piata, prin pretul de inchidere al ofertei publice de vanzare.
Actiunile SNG sunt asteptate sa ajunga la cota Bursei in 12 noiembrie.
Astfel, pachetul SNN detinut de Fondul Proprietatea (9,72% din total) valoreaza aproape 317 milioane de lei, la pretul de 11,56 lei / titlu, inregistrat la Bursa marti.
Valoarea pachetului SNN din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) a scazut la mai putin de jumatate fata de evaluarea anterioara, facuta de evaluatorul independent (648 milioane de lei, potrivit site-ului FP).
FP a castigat la Romgaz (SNG) mai mult decat a pierdut la Nuclearelectrica.
Valoarea pachetului de actiuni SNG detinut de Fond a crescut cu 396 de milioane de lei, pana la peste 1.733 milioane de lei, potrivit pretului final de 30 de lei / actiune, stabilit la sfarsitul ofertei publice de vanzare a 15% din actiunile statului la Romgaz.
Din diferenta de 64 de milioane de lei, dintre cat a castigat FP prin evaluarea de piata a pachetului Romgaz si cat a pierdut la pachetul Nuclearelectrica (SNN), mai trebuie scazuta, insa, si cheltuiala de peste 30 de milioane de lei, facuta prin subscrierea de actiuni noi SNN.
FP a subscris actiuni noi SNN pentru a-si conserva mrimea relativa a pachetului in structura actionariatului Nuclearelectrica.
Astfel,averea FP a crescut, net cu 34 de milioane de lei, in urma ofertelor publice initiale de vanzare (IPO), prin care Nuclearelectrica si-a majorat capitalul social cu 10%, iar Ministerul Economiei a vandut 15% din actiunile Romgaz.
Este de asteptat ca plusul fata de evaluarile anterioare sa creasca dupa inceperea tranzactionarii actiunilor Romgaz (SNG) la Bursa. Multi analistii se asteapta la cresteri de peste 18%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online