Isarescu: Sunt multi clienti buni care trebuie finantati mult mai usor

Data publicarii: 06-11-2013 | Finante-Banci

Bancile inca au camp important de ajustare a dobanzilor la credite. 

Pentru clientii buni, adica cei care si-au platit datoriile, au vanzari, au garantii adevarate, dobanzi de 10% la creditele in lei sunt foarte mari, iar BNR nu incurajeaza practici prin care bancherul cere o dobanda de 12% la credit, iar pentru cash-ul colateral da maximum 2%, spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Pai cum vine asta? Asa bancher - jos palaria. Noi nu incurajam asa ceva sub nicio forma. Sunt multi clienti buni care pot fi creditati in conditii mult mai bune si nu cu cash colateral. Economia n-ar creste daca n-ar fi clienti buni", afirma Isarescu intr-o interventie fara echivoc de sustinere a clientilor buni in raport cu bancherii.

Seful BNR spune ca a constatat cat de greu se dau finantari pentru productie, in timp ce finantarea stocurilor este inca si mai dificila. De asemenea, el se declara impotriva practicilor prin care bancile le solicita firmelor cash colateral pentru creditare. "Pai ce am facut daca restrangem capacitatea bancilor romanesti la creditare doar pe baza de cash colateral?"

Integral in ZF.ro