Cele mai interesante evolutii din ianuarie: leul, aurul, indicii bursieri si Facebook

Data publicarii: 04-02-2014 | Bursa

 Pe final de luna, leul a facut nota discordanta fata de monedele din regiune 

Dupa ce intre 1-27 ianuarie leul a scazut semnificativ pe pietele financiare (respectiv cu cca 1,6%) in raport cu euro, in ultimele 4 zile ale lunii trecute moneda nationala s-a intarit puternic, asa incat a incheiat prima luna a anului cu o scadere de cca 0,6%. Aprecierea leului in raport cu euro la final de ianuarie a avut loc in pofida faptului ca, pe 29 ianuarie, Rezerva Federala a SUA (Fed) a anuntat ca va reduce achizitiile lunare cu inca 10 miliarde dolari, fapt care de obicei conduce la scaderea monedelor emergente inclusiv in raport cu euro. "De altfel, cu exceptia leului, monedele din regiune au si reactionat in aceasta directie, depreciindu-se in raport cu euro, in conditiile cresterii aversiunii fata de risc a investitorilor, care au inceput sa isi retraga capitalurile de pe mai multe piete emergente, anticipand randamente in crestere in SUA. Leul a avut insa un comportament atipic si s-a intarit in raport cu euro in ultimele zile: avand in vedere imaginea de ansamblu, cred ca acest lucru s-ar putea explica printr-o posibila interventie a BNR pentru a limita eventualele pozitii speculative impotriva monedei nationale, pozitii care poate ca altfel ar fi putut lua o amploare nedorita, mai ales in virtutea programului de relaxare demarat de BNR", a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest. 

Astfel, in ianuarie, deprecierea leului in raport cu euro a fost destul de redusa, comparativ cu scaderile inregistrate de alte monede din regiune: de exemplu, zlotul polonez a scazut cu aproximativ 2,3%, iar forintul cu cca 5,2%. Coroana ceha s-a depreciat luna trecuta cu cca 0,7% fata de euro.

In ceea ce priveste insa evolutia leului fata de dolarul american, lucrurile au stat diferit, moneda nationala scazand luna trecuta cu cca 2,5% in raport cu USD pe pietele financiare, reactionand astfel mai apropiat fata de linia altor monede din regiune. In ianuarie, USD a crescut cu cca 1,9% fata de euro. 

• Aurul- metalul pretios cu cea mai buna evolutie in ianuarie; avansul i-a fost insa oprit de efectele masurilor FED

Aurul a fost luna trecuta metalul pretios cu cea mai buna evolutie pe pietele internationale, inregistrand o crestere de pret de cca 3,2%, respectiv de la cca 1.205 USD/uncie la inceputul lui ianuarie la aproximativ 1.244 USD/uncie la sfarsitul lunii. "Pretul aurului a crescut pe fondul scaderilor de pe pietele de capital, investitorii orientandu-se catre metalul pretios ca activ de refugiu. Intarirea dolarului american insa, ca efect al reducerii stimulentelor monetare de catre FED, a redus cererea pentru aur ca alternativa de investitii si a determinat scaderea pretului metalului pretios in ultimele zile ale lunii trecute ", a aratat Cosmin Enache. 

• Principalii indici bursieri ai lumii au scazut; bursa de la Bucuresti a urmat aceeasi linie

FED a realizat injectii masive de lichiditati prin cumpararea directa de active inca din 2008, cu scopul de a ajuta economia americana; lichiditatile au sprijinit insa inclusiv pietele de capital la nivel global, asa incat recentele decizii ale autoritatilor americane de a reduce achizitiile lunare au afectat destul de puternic bursele in ultimele saptamani. "Ingrijorarile recente privind ritmul cu care economia Chinei va creste in acest, plus o serie de rezultate financiare slabe ale unor companii au contribuit, de asemenea, la scaderile indicilor bursieri", a precizat Cosmin Enache. Principalele burse ale lumii au inregistrat scaderi in ianuarie, iar bursele europene au avut - per ansamblu -cel mai slab start din ultimii ani. Bursa de la Bucuresti a scazut la randul sau cu cca 1,7% luna trecuta.

• Facebook implineste 10 ani si incepe anul cu o crestere de 14% pe luna ianuarie

Pe 4 februarie Facebook aniverseaza 10 ani de la infiintare si trece in noua sa decada de activitate pe un trend ascendent pe bursa americana (aproximativ 14% crestere in ianuarie) si cu business-ul dezvoltat strategic catre aplicatiile si publicitatea pe telefoanele mobile. "In cazul Facebook asistam la o crestere impresionanta a veniturilor obtinute din publicitate, nu numai pe fondul cresterii numarului de reclame, ci si prin cresterea pretului practicat de Facebook in relatie cu proprii clienti. Cresterea de pret este sustinuta de cresterea calitatii reclamelor, fiind folosite sisteme de filtrare in functie de preferintele utilizatorului, ceea ce indica un mare avans din punct de vedere al eficientei operationale", a aratat Cosmin Enache.

• Ce urmeaza?

"Luna februarie debuteaza cu datele privind piata muncii americana, investitorii fiind foarte interesati totodata de toti ceilalti indicatori macro care vor fi publicati in SUA: atentia tuturor se indrepta catre a gasi elemente consistente care sa sustina contractia monetara din SUA, pentru a putea disipa eventualele ingrijorari privind o iesire pripita a Rezervelor Federale din programul QE", a precizat Cosmin Enache.

Despre Equity Invest

SSIF Equity Invest SA a fost infiintata in anul 1998, fiind autorizata ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisa de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizata sa desfasoare servicii de investitii financiare specifice- preluarea si transmiterea ordinelor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor in numele clientilor si, respectiv, administrarea portofoliilor- precum si o serie de servicii conexe (schimb valutar in legatura cu activitatile de servicii de investitii prestate etc). Instrumentele financiare negociabile cu care opereaza SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de imprumut cu scadenta mai mare de un an, drepturi de preferinta la subscrierea de actiuni in cadrul unei majorari de capital, orice alte instrumente financiare care au fost calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures contracte options, alte active calificate drept instrumente financiare derivate) si titlurile de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare.

Fondurile detinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate in numele S.S.I.F. in contul de clienti deschis special in acest scop. In calitate de intermediar, SSIF Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Incepand cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de CFD-uri, fiind prima companie romaneasca ce si-a asumat acest rol; suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare cu CFD-uri este de 500 Euro. Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati www.equity.eu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: