Isarescu, Ponta si Oprescu au cea mai mare cota de incredere in randul romanilor
Data publicarii: 05-02-2014 | PoliticaPersonalitatile publice care se bucura de cea mai mare incredere din partea romanilor sunt guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, premierul Victor Ponta si primarul general Sorin Oprescu, releva un sondaj realizat de INSCOP Research, in perioada 16 - 21 ianuarie.
Potrivit sondajului transmis miercuri AGERPRES, 44,9% dintre respondenti au declarat ca au incredere multa si foarte multa in guvernatorul BNR Mugur Isarescu (43% la masuratoarea din luna noiembrie 2013).
Premierul Victor Ponta se situeaza pe pozitia secunda a topului increderii in personalitatile publice, cu 37,4% incredere multa si foarte multa (38,9% in noiembrie 2013). Pe locul al treilea se situeaza primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu 34,6% dintre optiunile exprimate (34,3% in noiembrie 2013), urmat, foarte aproape, de primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, care aduna 33,9% dintre optiunile de incredere multa si foarte multa exprimate de respondenti (33,8% in noiembrie 2013).
Presedintele PNL, Crin Antonescu, ramane pe pozitia a cincea in clasamentul increderii, cu 29,7% incredere multa si foarte multa (30% in noiembrie 2013). Aproape de Antonescu se afla si fostul lider liberal Calin Popescu-Tariceanu, caruia ii acorda increderea 27,9% dintre respondenti (28,1% in noiembrie 2013). Pe locul al saptelea se situeaza fostul lider al PSD Mircea Geoana, cu 24,1% dintre optiuni (24,8% in noiembrie 2013).
Dintre personalitatile masurate, primul reprezentant al Opozitiei in clasamentul increderii este Mihai Razvan-Ungureanu, cu 23,7% (24,2% in noiembrie 2013). Liderul Fortei Civice este urmat de presedintele Traian Basescu, cu 22,1% dintre optiunile exprimate (23,3% in noiembrie 2013).
Dupa seful statului, in clasamentul increderii urmeaza directorul SRI George Maior (21,5%) si seful SIE, Teodor Melescanu (20,2%), masurati in premiera in barometrul INSCOP. In cazul lui Maior se observa faptul ca nivelul sau de incredere este inregistrat in conditiile unui deficit de notorietate (20,9% declara ca nu il cunosc), mai mare decat in cazul altor personalitati masurate, explicabil in contextul discretiei in aparitiile publice pe care o presupune functia (detinuta de peste sapte ani), sustin realizatorii studiului.
Clasamentul increderii este completat de Theodor Stolojan (18,7%), Ion Iliescu (18,4%), Liviu Dragnea (18,3%), Corneliu Vadim Tudor (16,5%), Catalin Predoiu (16,3%), Emil Boc (15,5%), Elena Udrea (14%), Vasile Blaga (13,6%), Dan Voiculescu (10,6%), Dan Diaconescu (9,8%), Kelemen Hunor (8,3%) si Laszlo Tokes (5,9%).
''Cu exceptia lui Mugur Isarescu, care creste in clasamentul increderii, restul personalitatilor politice importante masurate in Barometrul INSCOP 'Adevarul despre Romania' fie pierd puncte, fie stagneaza comparativ cu masuratoarea realizata in urma cu doua luni. Explicatiile sunt diverse, avand legatura atat cu o scadere traditionala a increderii in institutii publice si politicieni in perioada iernii, marcata de un cost mai mare al vietii, cat si cu elemente conjuncturale, particulare, legate de activitatea sau problemele de imagine ale anumitor oameni politici'', sustine Remus Ștefureac, director INSCOP Research.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevarul", in perioada 16 - 21 ianuarie. Volumul esantionului a fost de 1.054 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ą 3%, la un grad de incredere de 95%, esantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?