Saxo Bank : Bitcoin se confrunta cu provocari majore si nu e singurul jucator pe piata
Data publicarii: 12-02-2014 | Finante-Bancide Lars Seier Christensen, co-CEO si co-fondator, Saxo Bank A/S
Cand am vazut Bitcoin tranzactionandu-se la 1.000 de dolari actiunea, mi-a venit sa ma ciupesc! Ar fi trebuit sa vad intamplandu-se asta: oferta limitata, multa valva si cerere - parea evident, asa cum par multe lucruri. Si nu am nicio scuza sa spun ca nu stiam de Bitcoin, inca de pe vremea cand se tranzactiona cu 10 dolari actiunea. Inclinatiile mele libertariene, binecunoscute, i-au determinat pe cativa prieteni asemeni mie sa ma indemne sa ma implic in acest nou experiment, lipsit de reguli si ordonante statale. Sa-mi fie rusine ca nu i-am ascultat. Sper ca au facut o gramada de bani.
Principalul motiv pentru care nu m-am implicat a fost ingrijorarea mea fata de viitorul Bitcoin, iar aceasta preocupare mi-a ramas. Bitcoin a fost recent in lumina reflectoarelor - si nu mereu din motive pozitive, cum ar fi arestarea recenta a unui trader Bitcoin din New York, acuzat de spalare de bani.
Cred ca Bitcoin a gresit tinandu-si proprietarii sub anonimat, desi anumiti utilizatori - unii dintre ei indezirabili - au placut aceasta companie tocmai din acest motiv. Acest lucru permite autoritatilor o scuza excelenta de a o interzice oricand si oriunde doresc. Si ar fi o masura nedreapta, sub auspicii false, pentru simplul motiv ca autoritatile nu doresc competitie. Si mi-e teama ca Rusia si China sunt doar primele care reactioneaza.
Din cauza structurii pe care o are, interzicerea Bitcoin nu o va face sa dispara. Dar o va face imposibil de abordat de catre cei care vor sa respecte legea - persoane particulare sau afaceri - ceea ce o va transforma intr-un instrument inutil. Prin urmare, falsul sentiment de siguranta al, sa presupunem, indestructibilei retele Bitcoin, nu ar mai conta prea mult in fata unei incercari concertate de a restrange miscarea pe piata a Bitcoin. Ar fi, in opinia mea, un lucru intelept din partea lor sa accepte si aplice anumite reguli, chiar daca asta ar alunga multi fani, fie si numai pentru a preveni o reactie mai dura din partea guvernelor care nu sunt bucurosi sa isi vada amenintat monopolul de imprimare a banilor.
Desigur, pentru cumparatorii mai intelepti decat mine, cresterea pretului a fost extraordinara, dar poarta cu ea si niste riscuri negative. Pretul ridicat si volatilitatea crescuta - a scazut de la 1,242 USD in noiembrie la 500 USD in cateva ore - vor face ca acceptanta in cercurile serioase de business sa fie scazuta.
Cred, asadar, ca Bitcoin se confrunta cu riscuri serioase pe termen lung, desi cred ca asemenea valute digitale si-ar putea gasi un loc in economie, prin structuri mult mai bine gandite si ancorate de asseturi reale. Nu e nicio indoiala ca multe banci centrale au cam scrantit-o cu propriile monede cand le-au desprins de realitate, si e foarte probabil ca sectorul privat sa faca o treaba mai buna in domeniul valutar decat o face statul, asa cum se intampla si in alte domenii. Vedem asta peste tot; de ce nu si aici?
Orice se intampla in spatiul financiar si poate fi supus regulilor va fi supus regulilor. Trebuie sa ne obisnuim cu asta! Se aplica si valutelor digitale. Insa regularizarea poate insemna si biletul lor catre acceptare si succes - deci nu ar trebui sa interaretam asta pur negativ.
Bitcoin este o parte mica a sistemului economic si nu va fi o amenintare la adresa sistemului traditional multa vreme de-acum incolo. Dar daca o va face, intr-o buna zi, si se va supune regulilor, va avea succes.
Bitcoin este folosita tot mai mult de muncitorii imigranti care transfera astfel banii catre locurile din care au plecat, prin urmare sistemul incepe sa fie folosit in scopuri autentice, nu doar ideologice, ceea ce e interesant de urmarit. Volatilitatea extrema si opacitatea strcuturii proprietarilor reprezinta riscuri pentru toti utilizatorii Bitcoin. Si cred ca vor exista noi modele mai bune in viitor. Se intampla foarte rar ca primul venit sa ia totul si, analizand argumentele expuse mai devreme, cred ca este suficient loc pentru imbunatatiri.
Exista cel putin 80 de initiative similare cunoscute si, bineinteles, majoritatea vor esua. Dar cunosc personal cateva proiecte in faza de idee care sunt mai bine construite si vor fi capabile sa obtina o distributie rapida, transformandu-se in competitori autentici ai Bitcoin. Cand se vor lansa, va promit ca le voi urmari mai atent, din prima, asa ca fiti pe faza cu ce mai apare pe blogul meu! Saxo Bank nu ofera tranzactii in Bitcoin din motivele expuse mai sus. Dar revizuim ceea ce se intampla in spatiul digital cu regularitate, deci s-ar putea sa schimbam aceasa decizie la un moment dat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial