Precizarile ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu
Data publicarii: 20-02-2014 | PoliticaIn legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, face urmatoarele precizari:
Romania a stabilit un calendar cu partea comunitara in privinta transmiterii Acordului de Parteneriat iar datele au fost respectate intocmai de catre partea romana.
Astfel, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, documentul va fi transmis la Bruxelles, in acest moment el aflandu-se in faza de dezbatere publica. Mai mult decat atat, Romania va trimite acest document cu aproape 2 luni inainte ca termenul Comisiei sa expire, acesta fiind 20 aprilie a.c.
Reamintesc cu aceasta ocazie ca Romania a fost printre primele tari care a inceput discutiile inca din martie 2013, mai devreme decat alte state UE, pentru a pregati cat mai bine atragerea fondurilor europene alocate pentru perioada 2014-2020.
In toata aceasta perioada a avut loc un dialog informal, constructiv, care a reprezentat si o negociere prealabila pe marginea viitorului Acord de Parteneriat. In cadrul dialogului informal, Romania a trimis Comisiei Europene un document consultativ pe marginea viitorului Acord de Parteneriat la inceputul lunii iunie 2013. Apoi, la inceputul lunii octombrie 2013, a fost transmisa o prima versiune a viitorului document de programare.
Cea de a doua versiune a acestui document este in prezent supusa consultarii publice, fiind publicata pe pagina web a Ministerului Fondurilor Europene la inceputul lunii februarie a.c.
Documentele de programare trimise Comisiei au fost supuse consultarii publice astfel: u fost publicate pe site-ul ministerului (www.fonduri-ue.ro) si au fost dezbatute in cadrul Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat care reprezinta institutiile publice, mediul de afaceri si societatea civila.
In mai multe randuri, oficialii Comisiei Europene au subliniat ca nici Romania, nici celelalte state membre UE nu trebuie sa se grabeasca sa transmita formal propuneri de Acord de Parteneriat, deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursa contra cronometru, ci este important sa fie transmis un document de calitate.
Comisarul European, Johannes Hahn, declara in data de 21 ianuarie 2014 urmatoarele: "Nu este o cursa, nu trebuie sa fii primul sau sa-l adopti cat mai repede, calitatea este cea care conteaza”.
Ii reamintesc domnului presedinte ca desi Romania a fost primul stat caruia Comisia Europeana i-a aprobat documentul de programare pentru atragerea fondurilor structurale si de coeziune in perioada 2007-2013, tara noastra nu a fost mentinuta in varful clasamentului din punct de vedere al atragerii fondurilor alocate, din cauza problemelor din sistemul de implementare al acelei perioade. La inceputul lunii mai 2012 rata de absorbtie curenta era de doar 8,53%, in timp ce la finalul lui 2013 a ajuns la 33,47%. Multe dintre problemele sistemului de implementare au fost remediate in 2013, an in care Romania a atras si a solicitat spre rambursare sume mai mari decat in intreaga perioada 2007-2012.
Subliniez ca Romania are un dialog permanent cu reprezentatii Comisiei pe marginea documentelor de programare. Chiar astazi sunt intr-o vizita de lucru Bruxelles, unde ma intalnesc cu Vittoria Alliata-Di Villafranca, director in cadrul DG Regio, pentru a discuta despre a doua versiune a Acordului de Parteneriat.
Comunicat de presa
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI