China a imprumutat 100 mld. dolari tarilor din America Latina, cu incepere din 2005 - studiu

Data publicarii: 09-04-2014 | Finante-Banci

China a acordat, intre 2005 si 2013, imprumuturi in valoare totala de 102,2 miliarde de dolari tarilor latino-americane, cu precadere Venezuelei si Argentinei, este concluzia unui raport redactat de universitari americani, dat publicitati luni, anunta AFP.

'Intre 2005 si 2013, finantarea totala a principalelor banci din China - Banca Chineza de Dezvoltare (CBD) si Banca de import-export Eximbank a atins 102,2 miliarde de dolari', explica Global Economic Governance Initiative de la Universitatea din Boston.

Anul trecut, imprumuturile acordate de China guvernelor, intreprinderilor de stat si societatilor private din America Latina au fost de 20,1 miliarde de dolari. Spre deosebire, in 2012, aceasta valoare s-a ridicat la numai 3,5 miliarde de dolari, cea mai redusa de cand Beijingul a inceput, in 2005, sa se intereseze de regiunea in cauza.

Studiul tine sa sublinieze ca, surprinzator, China continua 'sa isi concentreze eforturile asupra tarilor cu inalte riscuri' financiare, cum sunt Argentina si Venezuela, cei doi principali beneficiari ai imprumuturilor chineze.

'In medie, liniile chineze de credit se ridica la miliarde de dolari, in timp ce majoritatea finantarilor private si cele pentru organismele internationale sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari', a precizat Kevin Gallagher, unul dintre directorii Global Economic Governance Initiative, in cursul unei interventii la Washington.

In plus, fondurile chineze servesc in general pentru finantarea unor proiecte pe termen lung in domeniul energiei sau infrastructurii, in timp ce imprumuturile americane sunt destinate mai ales telecomunicatiilor.

SURSA: Economica.