Decizie neasteptata a Bancii Ucrainei

Data publicarii: 15-04-2014 | Finante-Banci

Banca centrală a Ucrainei a crescut rata dobânzii de referinţă luni noaptea, pentru prima dată în ultimele opt luni, în încercarea de a susţine moneda ţării, grivna, şi de a limita inflaţia, în contextul agravării crizei politice.

Rata dobânzii la care instituţia împrumută băncile comerciale a fost majorată de la 6,5% la 9,5%, iar cea pentru finanţările overnight de la 7,5% la 14,5%, deciziile nefiind anticipate de analişti, scrie cotidianulFinancial Times.

Acţiunile secesioniste din estul Ucrainei s-au intensificat luni, după ce separatişti proruşi au preluat controlul unor clădiri guvernamentale din mai multe oraşe, ignorând un termen limită de predare transmis de autorităţile de la Kiev.

"Banca centrală consideră necesar să facă acest pas pentru a creştevaloarea monedei naţionale, pentru a limita inflaţia şi pentru a stabiliza situaţia de pe piaţa monetară", a notat banca într-un comunicat.

Decizia monetară surprinzătoare vine în timp ce guvernele statelor occidentale încearcă să prezinte un front unit în faţa acţiunilor Moscovei.

Potrivit băncii centrale, sistemul bancar ucrainean a pierdut de la începutul anului 10% din depozitele în grivne, în timp ce depozitele în valută au scăzut cu 14%.

Banca Ucrainei a început să lucreze pentru tranziţia la un regim de tranzacţionare liberă a monedei şi intenţionează să treacă la un regim integral de ţintire a inflaţiei în 12 luni, a declarat, duminică, preşedintele instituţiei, Stepan Kubiv, la Washington, unde a participat la reuniunea organizată de FMI şi Banca Mondială.

Continuarea, pe Mediafax.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: