Grecia: Guvernul a trimis catre parlament proiectul de lege privind masurile de austeritate

Data publicarii: 15-07-2015 | Economie

Guvernul elen a înaintat marţi după-amiază parlamentului proiectul de lege referitor la primele măsuri de austeritate cerute de partenerii europeni, transmit AFP şi Reuters, citând surse parlamentare de la Atena, după acordul convenit luni, la Bruxelles, între Grecia şi restul statelor din zona euro cu privire la un plan de asistenţă financiară pe trei ani, de peste 80 miliarde de euro.

Textul va fi examinat de comisiile parlamentare înainte de a fi supus dezbaterii şi votului în procedură de urgenţă în noaptea de miercuri spre joi, când expiră termenul limită impus de creditori.

Prima parte a măsurilor decise la summit se referă la majorarea TVA la 23% pentru restaurante (13% în prezent) şi pentru alte produse şi servicii care beneficiau până acum de o taxare mai redusă.

Conform presei de la Atena, impozitul pe profitul companiilor va creşte de la 26% la 29% şi vor fi înăsprite prevederile vizând combatarea evaziunii fiscale. Pentru produsele de lux, TVA va creşte de la 5% la 13% şi va fi aplicată o taxă extraordinară pe veniturile care depăşesc 500.000 de euro.

Deputaţii vor trebui să se pronunţe şi asupra unei reforme a sistemului de pensii, care să elimine treptat pensionarea anticipată. Bruxellesul cere, de asemenea, înfiinţarea unei autorităţi independente pentru controlul finanţelor publice.

O a doua serie de reforme şi măsuri de austeritate va trebui aprobată până la data de 22 iulie, potrivit acordului de la Bruxelles.

Aceste măsuri controversate au provocat deja reacţii puternice în interiorul partidului Syriza, al premierului Alexis Tsipras, care va fi obligat să ducă miercuri o luptă pentru a obţine aprobarea parlamentului şi a evita o eventuală scindare a formaţiunii sale.

Un interviu cu Alexis Tsipras va fi difuzat marţi seară, de ora locală 22.00 (19.00 GMT), la televiziunea publică Ert.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: