Adrian Vasilescu (BNR): Cred ca opinia Consiliul Fiscal fata de Codul Fiscal ar trebui luata in seama

Data publicarii: 20-07-2015 | Economie
Afirmatiile Consiliului Fiscal pe tema Codului Fiscal, conform carora acesta antreneaza deviatii permanente si de proportii de la obiectivele din tratatele europene, sunt categorice si trebuie luate in seama, a declarat, vineri, la Digi24, Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Nationala a Romaniei /BNR/. 

'Raspunsurile Consiliului Fiscal sunt foarte categorice /fata de Codul Fiscal, n.r./ si antreneaza deviatii permanente si de proportii de la obiectivele ce decurg din tratatele europene, cat si din legislatia nationala. Aceasta afirmatie a Consiliului Fiscal in raportul adresat Presedintiei este foarte categorica si nu poate fi neglijata. Inainte de asta, insa, Consiliul Fiscal si-a exprimat o opinie larg raspandita si probabil ca nu au luat-o prea multi in seama. Eu cred ca, din moment ce presedintele nu a promulgat Codul Fiscal, acesta se intoarce la Parlament si Parlamentul trebuie sa stabileasca pasii care trebuie urmati de aici incolo. Cred ca unul dintre pasii de urmat este si ascultarea cu atentie a Consiliului Fiscal', a spus Vasilescu. 

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Senatului cererea de reexaminare a Legii privind Codul fiscal. Seful statului subliniaza ca "legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ", motiv pentru care "in elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate". 

"Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite, dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", afirma Iohannis in cererea de reexaminare. 

In opinia sa, 'simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare", precizeaza Iohannis. 

In replica, premierul Victor Ponta a afirmat ca respingerea de catre presedintele Klaus Iohannis a noului Cod fiscal are ca posibile explicatii fie "o decizie pur politica de blocare a activitatii economice a Guvernului cu orice cost", fie "o decizie luata in afara Romaniei si impotriva intereselor Romaniei". 

La inceputul lunii iulie, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat, pentru AGERPRES, faptul ca autoritatile romane trebuie sa-si reconsidere pozitia fata de Codul Fiscal si sa continue acordul cu institutiile internationale, pentru a diminua riscurile la care este expusa, mai ales in acest context international dificil dat de situatia din Grecia si avand in vedere ca, in 25 de ani, Romania a inregistrat derapaje mari de cele mai multe ori cand a fost pe cont propriu. 

'Cred ca Romania ar risca foarte mult, in acest moment atat de delicat din punct de vedere international, daca ar merge cu acest pachet fiscal in continuare, care deterioreaza masiv pozitia fiscala. (...) Eu cred ca asta este, de fapt, solutia in acest moment: reconsiderarea pozitiei pe Codul Fiscal, un acord cu institutiile internationale, respectiv FMI si Comisia Europeana, si, in felul acesta, vom diminua riscurile', a subliniat Dumitru. 

Proiectul de Cod fiscal a fost aprobat, in data de 24 iunie, in plenul Camerei Deputatilor, for decizional, cu 306 voturi 'pentru', doua 'impotriva' si o abtinere. 

Actul normativ prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, incepand din data de 1 ianuarie 2016. Initial, Guvernul a propus scaderea TVA la 20% incepand de anul viitor si la 18% din 2018. De asemenea, potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe constructii speciale va fi eliminat din 2016, iar cota unica de impozitare este prevazut sa scada de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019. 

Alte modificari vor fi aplicate in sectorul microintreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datoreaza impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, de 3% pentru microintreprinderile care au un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care se afla in anumite situatii inscrise in registrul comertului - dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare. 

Contributiile de asigurari sociale la angajat urmeaza sa se reduca de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2018, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: