Pietele imobiliare din Romania si Slovacia au inregistrat, in trim III, o usoara scadere a volumului investitional(raport)
Data publicarii: 07-10-2015 | ImobiliarePietele imobiliare din Romania si Slovacia au inregistrat o usoara scadere a volumului investitional, in trimestrul al treilea din 2015, dar anumite tranzactii strategice ar putea avea un impact pozitiv asupra rezultatelor anuale, conform unui raport privind evolutiile sectorului imobiliar din Europa Centrala si de Est.
Volumul investitiilor imobiliare in Europa Centrala si de Est a crescut in trimestrul al treilea din 2015 cu 14%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la un nivel record de 2,97 miliarde euro. In total, s-a inregistrat o crestere anuala de 6%, conform celui mai recent raport CBRE privind pietele imobiliare din regiune, remis marti AGERPRES.
Daca in 2014 segmentul de birouri a fost cel mai tranzactionat (44% din total), in 2015, segmentul de retail domina piata, cu 41% din volumul total de investitii. Mai mult de doua treimi din tranzactiile de retail au fost de grad A, pozitionate in principal fie in capitalele tarilor central si est-europene, fie in orase regionale mari. Investitorii au fost atrasi de astfel de produse imobiliare, deoarece performanta acestor produse este deja confirmata de istoricul de vanzari ale chiriasilor si de vadul comercial, asigurand astfel o stabilitate a veniturilor viitoare.
Vedeta regiunii este Cehia, cu o crestere anuala extraordinara de 130%, conform raportului CBRE. Doar aceste doua tranzactii insumeaza aproape un sfert din totalul investitiilor din 2015 in regiune.
Polonia isi mentine atractivitatea pentru investitii imobiliare, cu un profil divers de tranzactii deja incheiate si multe altele in curs de finalizare in trimestrul al patrulea. Volumul total al investitiilor pe aceste trei trimestre este insa cu 15% sub cel al anului trecut.
Rusia inregistreaza o scadere a investitiilor cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut, economia resimtind astfel climatul de instabilitate politica. Totusi, portofoliul de birouri este perceput ca o investitie sigura, iar acest sector a inregistrat diferente nesemnificative fata de anii trecuti.
Pe ansamblul pietelor central si est-europene, preturile continua sa creasca pentru produse prime, iar interesul investitorilor pentru acest tip de produse este pe un trend ascendent. Aceste spatii sunt ocupate in general de chiriasi din clasa A, care asigura stabilitate pe termen lung si un randament pozitiv al investitiilor.
AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online