Iana (ANCOM): Romania a intarziat foarte mult procesul de trecere la televiziunea digitala

Data publicarii: 14-10-2015 | Diverse

Romania a intarziat foarte mult procesul de trecere la televiziunea digitala, iar pana la sfarsitul acestui an va fi in dezbatere publica un nou caiet de sarcini in vederea licitatiei ce urmeaza sa fie organizata in 2016, a declarat, marti, in cadrul International Digital Forum, Bogdan Iana, director executiv al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/.

'Am incercat sa facem cat mai multe in aceasta tranzitie de la analogic la digital. UHF-ul s-a oprit de la 17 iunie 2015 si se mai emite in VHF. Intentia noastra este ca continuam cu o noua licitatie si, pana la finele acestui an, vom veni cu un nou caiet de sarcini, ce va fi in dezbatere publica. La inceputul anului viitor vom organiza o noua licitatie pentru alocarea multiplexurilor neacordate, din care 27 nationale si 18 locale. Prin aceasta noua licitatie, incercam sa dam si aceste frecvente spre utilizare. Taxele de licenta raman la fel si nu avem cum sa umblam la ele', a spus Iana.
La randul sau, ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a subliniat faptul ca intr-un an si jumatate nu prea s-a intamplat nimic in tranzitia de la analog la digital.

'Sigur, vorbim de televiziune digitala si nu ar trebui sa spun ca, intr-un an si jumatate, nu prea s-a intamplat nimic in tranzitia de la analog la digital. A inceput sa se miste treaba in ultimul an, ca de obicei la noi. Nici inceputul nu a fost prea fericit. Daca in iarna, cand incepusem munca la minister, exista o licitatie in desfasurare, in momentul in care s-a intamplat acest termen limita nu a venit nimeni. Acest lucru mi-a ridicat multe semne de intrebare. Suntem in acest moment cu mare parte din etapele necesare unei licitatii parcurse. Sper ca, dupa ce se termina din punct de vedere legal pasii legali, tot ceea ce tine de specificul tarii noastre, sa se inceapa treaba. Sper ca, de data aceasta, termenul de 17 iunie sa-l mai impingem un pic, totusi. Am amanat deocamdata printr-un acord care sta in picioare', a precizat Grindeanu.

Romania a inceput, la data de 17 iunie 2015, tranzitia la sistemul de emisie digitala terestra a programelor de televiziune, Societatea Nationala de Radiocomunicatii - Radiocom anuntand ca demareaza etapa de testare a implementarii televiziunii digitale in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

In paralel, conform ordonantei de urgenta a Guvernului publicata in Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.06.2015), va continua, cu caracter temporar, pana la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestra a postului public de televiziune TVR 1 in format analogic, in banda de frecventa VHF, pentru a mentine continuitatea informarii intregii populatii a Romaniei.

Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre in Romania, realizat de Radiocom, in urma adjudecarii a trei licente nationale in banda UHF, este planificat a se desfasura astfel: pentru MUX1, realizarea unei retele nationale cu o acoperire de minim 90% din populatie, cu emitatoarele instalate, pana la data de 31 decembrie 2016, respectiv pentru MUX2 si MUX4 se vor realiza doua retele nationale pana la data de 17 mai 2017, prin intermediul carora se pot transmite programe comerciale de televiziune.

In acest moment, in Romania, banda VHF este utilizata pentru transmisia de programe in sistem analogic terestru de catre operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de statii de emisie, si de catre 5 operatori privati de televiziune, prin intermediul a 7 statii de emisie. De asemenea, drepturile de utilizare a frecventelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016.

Decizia privind continuarea temporara a emisiei pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvente radio 174-230 MHz, a fost luata avand in vedere ca implementarea retelei de comunicatii electronice necesara pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune in sistem digital terestru este intarziata.

Odata cu participarea la Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii (RRC) de la Geneva in 2006, Romania a semnat, alaturi de aproximativ 100 de alte state, un Acord care prevede ca nicio emisie de televiziune analogica terestra nu va mai fi protejata dupa data de 17 iunie 2015, locul acestora urmand sa fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

Guvernul a aprobat, pe 10 iunie, o Ordonanta de Urgenta care contine masuri necesare pentru asigurarea tranzitiei de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia la nivel national.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: