Economia elvetiana a crescut cu doar 0,9% anul trecut, din cauza francului puternic

Data publicarii: 02-03-2016 | Economie

Ritmul de crestere al PIB-ului Elvetiei a incetinit anul trecut, in pofida redresarii de la sfarsitul lui 2015, in conditiile in care aprecierea francului a afectat cererea la export pentru produsele elvetiene, transmit MarketWatch si Bloomberg.

În 2015, economia Elveției a crescut cu 0,9%, față de un avans de 1,9% în 2014, a anunțat miercuri Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO).

În trimestrul patru din 2015 PIB-ul a urcat cu 0,4%, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un declin de 0,1%. Este cel mai rapid ritm de creștere din 2015 și depășește estimările analiștilor, de 0,2%. Cheltuielile gospodăriilor au urcat cu 0,1% iar cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,6%, în timp ce investițiile în echipamente au scăzut cu 0,9%.

"Șocul provocat de franc încă nu a fost pe deplin digerat dar economia elvețiană este într-o stare solidă. În urmă cu un an nu ne-am fi gândit că 2015 va fi un an atât de bun cum s-a dovedit a fi", a afirmat Cornelia Luchsinger, economist la Zuercher Kantonalbank.

În ritm anual, avansul economiei în perioada octombrie — decembrie 2015 a fost tot de 0,4%, depășind estimările analiștilor, de 0,1%. Încetinirea din China și alte piețe emergente a afectat exporturile elvețiene. De exemplu, exporturile de ceasuri elvețiene, populare în China și Hong Kong, au înregistrat anul trecut primul declin din 2009.

Previziunile Băncii Naționale a Elveției indică un avans al economiei de 1,5% în acest an.

"Francul este puternic, iar încetinirea din China și alte piețe emergente nu ajută exportatorii elvețieni. Problemele din China afectează mai mult Elveția decât cele din zona euro sau Marea Britanie", susține Ipek Ozkardeskaya, analist la London Capital Group.

În 15 ianuarie, Banca Națională a Elveției a șocat piețele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și cu 25% față de dolar. Cererea în creștere pentru obligațiunile elvețiene a dus la scăderea randamentului în teritoriu negativ, investitorii preferând să plătească pentru a cumpăra bonduri guvernamentale pe zece ani.

Aprecierea francului a sporit temerile privind ritmul de creștere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajați în Elveția, pe fondul așteptărilor că aprecierea francului va afecta veniturile din export.

Sursa: Agerpress