Oprescu (ARB): Nu am reusit sa comunicam foarte bine pe darea in plata, dar continuam sa avertizam in legatura cu posibilul impact viitor
Data publicarii: 02-03-2016 | EconomieBancile comerciale au pierdut batalia mediatica pe tema Legii privind darea in plata, insa continua sa avertizeze in legatura cu impactul viitor al acestei legi, astfel incat cei care vor apela la un credit in viitor sa stie ce a generat ingreunarea conditiilor de creditare, sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu.
"Noi credem că în momentul acesta, bătălia populisto-mediatică este oarecum pierdută de bănci. Nu cred că am reușit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate și de aceea mesajul nostru nu a penetrat. (...) Ce mai putem face? Să ne facem datoria. Să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor. Noi știm că majoritatea tăcută, pentru că există o majoritate tăcută, se va trezi și va întreba: de ce nu am acces la credit, de ce îmi cresc costurile? Momentul acela este un moment pe care eu nu aș vrea să ni-l asumăm tot noi, băncile. (...) Este momentul pe care toată lumea trebuie să îl înțeleagă foarte clar ca fiind momentul generat de această dezbatere și de această lipsă de proporționalitate între vocea noastră, și credibilitatea vocii noastre, și vocea cealaltă", a explicat Sergiu Oprescu într-o conferință de specialitate.
Potrivit sursei citate, puțini dintre cei care vorbesc pe această temă sunt specialiști și pot vorbi în cunoștință de cauză despre impactul acestei legi, iar aceștia sunt concentrați în două instituții, respectiv la Banca Națională a României și în industria bancară. Însă vocea băncilor a devenit tot mai puțin credibilă în ultima vreme, susține Oprescu.
Președintele ARB a mai spus că industria bancară va continua să își explice punctul de vedere, să avertizeze în legătură cu pericolele viitoare astfel încât "majoritatea tăcută" să știe care sunt cauzele deteriorării condițiilor de creditare.
"Majoritatea tăcută, care este reprezentată de businessul românesc, de deponenți, de clienții care, chiar cu eforturi, plătesc în continuare ratele, capătă o voce care va fi mai bine auzită și de spectrul politic al țării", a mai spus Sergiu Oprescu.
Senatorii au adoptat, luni, în unanimitate, proiectul legii dării în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ''Prima casă'' sa fie inclus în acest act normativ.
Senatorii au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' și au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanței dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractul de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depășească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinație de locuință.
În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia.
În context, el a mai spus că promovarea legii în forma propusă, fără a lua în considerare amendamentele BNR și MF ''ar genera consecințe negative asupra bugetului general consolidat de stat''. ''Potențiale riscuri ce pot apărea sunt ca statul să fie acționat de bănci la tribunale internaționale. (...) Există riscul scăderii ratingului României din cauza unei situații impredictibile a sistemului financiar, impact direct asupra bugetului de stat'', a susținut reprezentatul MF.
În replică, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre cei 157 de inițiatori ai actului normativ, a arătat că scopul este o lege dreaptă, care să fie cât mai repede aplicabilă. ''Oamenii sunt disperați că băncile îi scot afară din casă. Legea nu este împotriva sistemului bancar, ea a fost gândită ca una să aducă un echilibru între bănci și clienți și să-i protejeze pe aceștia din urmă împotriva abuzurilor băncilor. (...) Legea se aplică persoanelor fizice consumatori'', a punctat liberalul.
Zamfir a arătat că programul ''Prima casă'' trebuie să rămână în interiorul legii pentru ca și cei care au luat un astfel de credit să fie protejați. ''Excluderea ar face ca ei să nu mai fie protejați în fața abuzurilor băncilor'', a spus el.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?