E.ON a raportat pierderi de sapte miliarde de euro in 2015, din cauza pretului scazut al electricitatii
Data publicarii: 09-03-2016 | EconomieE.ON, cea mai mare companie de utilitati din Germania, a raportat cele mai mare pierderi anuale din istoria sa, dupa deprecierea cu miliarde de euro a valorii centralelor pe baza de carbune si gaze naturale, transmit Bloomberg si Reuters.
În 2015, pierderile nete s-au situat la șapte miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari), față de pierderi de 3,16 miliarde de euro în 2014. Analiștii estimau pierderi anuale de 6,4 miliarde de euro.
"Rezultatele noastre financiare reflectă transformarea structurală cu care se confruntă industria energetică, evoluție care va continua și anul acesta", a afirmat directorul general, Johannes Teyssen.
Anul trecut, profitul net de bază, care nu include deprecierile, s-a menținut neschimbat la 1,65 miliarde de euro, la vânzări de 116,2 miliarde de euro. Compania a propus acordarea unor dividende de 0,50 de euro pe acțiune pentru 2015, similar cu nivelul din 2014.
E.ON a avertizat că viitoarele profituri și dividende vor scădea și mai mult, reflectând înrăutățirea condițiilor de pe piața energiei. Profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) ar urma să scadă anul acesta la 6 — 6,5 miliarde de euro. Această estimare va fi ajustată în urma listării Uniper, care ar urma să aibă loc în a doua jumătate a lui 2016.
E.ON a înregistrat anul trecut costuri speciale de 8,3 miliarde de euro (8,9 miliarde de dolari), în urma deprecierilor de active, din cauza prețului scăzut al electricității, al materiilor prime precum și din cauza incertitudinilor privind reglementările din industria energiei.
E.ON a confirmat recent că planurile privind listarea unei companii apărute prin divizarea sa sunt în grafic. Noua companie va fi denumită Uniper, va prelua centralele pe bază de combustibili fosili și reactoarele nucleare și va fi condusă de fostul director financiar Klaus Schaefer. Activele sale vor fi responsabile pentru aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.
Anul trecut, E.ON a anunțat că se va concentra pe energiile regenerabile, rețelele de distribuție și serviciile personalizate de îmbunătățire a eficienței energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe piețele energetice, progreselor tehnologice și cererilor venite din partea consumatorilor.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat că țara sa va renunța în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puțin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câștigurile companiilor germane de utilități.
Compania E.ON Distribuție România, primul distribuitor integrat de gaze naturale și electricitate din România, și-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o rețea de distribuție de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri și o rețea de distribuție de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienți.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI