Iranul exclude o "inghetare" a productiei sale de petrol

Data publicarii: 13-03-2016 | Economie

Iranul, al treilea producator din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), nu intentioneaza o "inghetare" a productiei sale de petrol la nivelul din ianuarie, reducand astfel credibilitatea planului anuntat de Rusia si Arabia Saudita, destinat incetinirii declinului pretului titeiului, transmite DPA.

Anunțul vine după ce luna trecută, la Doha, guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au ajuns la un acord privind "înghețarea" producției de petrol la nivelurile din ianuarie, a anunțat ministrul Energiei și Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, președintele în exercițiu al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

"Poziția noastră privind înghețarea producției este clară și nimic nu s-a schimbat", a afirmat duminică ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, pentru agenția de presă Fars. Poziția Iranului va fi subliniată și în cadrul vizitei pe care o va efectua luni la Teheran ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a adăugat Bijan Namdar Zanganeh.

Obiectivul Iranului este de a ajunge la o producție de până la patru milioane de barili pe zi (bpd), nivelul înregistrat înainte de aplicarea sancțiunilor internaționale. Comunitatea internațională a ridicat toate sancțiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015, au anunțat în ianuarie Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

"Cooperarea va fi posibilă, după ce vom ajunge la acel nivel, dar ar trebui să renunțăm la acest subiect până atunci", a afirmat duminică ministrul iranian al Petrolului.

Conform datelor Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, actuala producție a Iranului se situează între 2,8 și 3,5 milioane de barili pe zi.

Prețul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru exportatorii de țiței. La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a crescut vineri cu 0,34 dolari, ajungând la valoarea de 40,39 dolari.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume și este pe locul patru în privința rezervelor de țiței.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: