Peste 30 de state asteapta sa se alature bancii de dezvoltare infiintate de China
Data publicarii: 25-03-2016 | EconomiePeste 30 de state asteapta sa se alature bancii de dezvoltare infiintate de China - Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), adaugandu-se celor 57 de membri fondatori, a afirmat vineri presedintele AIIB, Jin Liqun, transmite Reuters.
În pofida opoziției autorităților de la Washington, aproape toți aliații importanți ai SUA — Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Coreea de Sud și Filipine — s-au alăturat AIIB.
China a dat asigurări că va fi o instituție internațională și nu va fi folosită pentru extinderea influenței.
În prezent reprezentanții AIIB lucrează la acceptarea noilor state membre, a explicat Jin Liqun, adăugând că și Hong Kong ar putea deveni membru.
"Hong Kong este un centru financiar internațional și va facilita finanțarea AIIB. De exemplu, AIIB poate emite obligațiuni în Hong Kong și putem face swap-uri valutare cu Hong Kong", a adăugat oficialul chinez.
"În ultimii doi ani, ne-am atins obiectivul de a-i convinge pe toți membrii — acum avem 57 — și peste 30 de alte state așteaptă cu nerăbdare să ni se alăture", a declarat șeful AIIB, fără a preciza despre ce țări este vorba.
Statele fondatoare ale AIIB intenționează să demareze operațiunile viitoarei bănci în a doua jumătate a acestui an.
Printre cele 57 de state fondatoare ale viitoarei AIIB se regăsesc patru din cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene și 21 din cele 34 de state membre ale OECD. Excepțiile notabile sunt SUA și Japonia, care nici nu au depus o cerere pentru a deveni membre fondatoare, precum și Taiwanul, stat al cărui cerere a fost refuzată de Beijing pe motivul disputelor existente în legătură cu numele pe care Taiwanul ar trebui să îl folosească în cererea sa.
Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) intenționează să stimuleze investițiile în infrastructurile de transport, energie și telecomunicații din Asia. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială și Asian Development Bank, instituții financiare dominate de statele occidentale.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice