AFIR: Peste 3.600 de utilizatori, inregistrati in modulul online de achizitii, pana in prezent
Data publicarii: 03-04-2016 | EconomiePeste 3.600 de utilizatori au inregistrat, pana in prezent, tot atatea operatiuni in modulul de achizitii online, pus la dispozitie de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), cu scopul implementarii proiectelor de investitii finantate cu fonduri europene nerambursabile, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020, potrivit datelor oficiale ale Agentiei.
'Modul de achiziții online este utilizat din martie 2015, fiind înregistrate până la această dată peste 3.600 de utilizatori și tot atâtea operațiuni derulate. Implementarea modulului de achiziții online simplifică semnificativ implementarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, fiind o componentă foarte importantă în asigurarea transparenței procesului de achiziții. Ca o măsură suplimentară de simplificare, numărul minim al ofertelor conforme primite s-a redus la o ofertă pentru beneficiarii PNDR 2007-2013 care vor termina implementarea proiectului pe procedura de tranziție și la două oferte pentru beneficiarii PNDR 2014-2020, de la minimum trei cât era stabilit prin procedura anterioară', susține Andras Szakal, directorul general al AFIR.
Potrivit AFIR, modulul asigură evitarea apariției întârzierilor în derularea contractelor de finanțare, precum și eliminarea unor eventuale contestații din partea ofertanților privind lipsa de transparență și direcționarea procesului de achiziție de către beneficiarii PNDR — contestații care pot duce la blocarea procesului de achiziție.
Procedura de achiziții private se derulează în conformitate cu Manual operațional de achiziții pentru beneficiarii privați ai PNDR 2020, publicat pe pagina oficială de internet a AFIR — www.afir.info (secțiunea Informații utile — Proceduri de lucru).
Solicitanții de fonduri europene care depun cereri de finanțare prin PNDR 2020 sunt obligați să utilizeze modulul de achiziții online al AFIR. Aceștia, înaintea semnării contractului de finanțare cu AFIR, vor derula online procedura de achiziții aplicabilă serviciilor eligibile (servicii de consultanță și servicii pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, cu o valoare mai mare de 15.000 euro) în conformitate cu prevederile procedurii de achiziții pentru beneficiarii privați ai PNDR publicată pe pagina de internet a AFIR.
Procedura de verificare a achizițiilor derulate on-line se desfășoară în funcție de aria de competență a structurilor teritoriale ale Agenției: la nivelul OJFIR se verifică on-line dosarele de achiziții pentru proiectele cu achiziții simple ale beneficiarilor privați, la nivelul CRFIR se verifică online dosarele de achiziții pentru proiectele cu achiziții complexe ale beneficiarilor privați, iar la nivelul central AFIR se verifică dosarele de achiziții pentru proiectele beneficiarilor privați cuprinse în eșantionul de verificare pe teren.
Ofertele conforme trebuie să se încadreze în valoarea licitată corespunzătoare din bugetul indicativ — Anexa III la contractul de finanțare. Invitația de participare trebuie înregistrată în Registrul de intrări — ieșiri al beneficiarului privat. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este de minim 10 zile lucrătoare de la data publicării pe pagina oficială a AFIR.
Pentru contractele mai mici sau egale cu 15.000 euro fără TVA, beneficiarul privat poate opta pentru aplicarea proceduri cu o singură ofertă sau a celei menționate mai sus dacă dorește aceasta.
AFIR menționează faptul că este interzisă divizarea achizițiilor de același tip, respectiv servicii, bunuri sau lucrări a căror valoare depășește 15.000 de euro, fără TVA, în contracte mai mici cu scopul evitării procedurii de selecție de oferte.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?