Hajdinjak (E.ON): Pretul gazelor de import la iarna va fi cu 10% mai mic decat cel al gazelor autohtone
Data publicarii: 26-04-2016 | EconomiePretul gazelor de import va continua sa scada in perioada urmatoare si va ajunge iarna viitoare la un nivel cu 10% mai mic decat cel al gazelor de productie interna, a declarat, marti, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, intr-o conferinta de presa.
"Prețul gazelor de import va continua să scadă și va ajunge în trimestrul al treilea și al patrulea al acestui an mai mic decât cel de producție internă. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decât cele autohtone", a arătat el.
Hajdinjak a semnalat că scăderea prețurilor gazelor pe piețele internaționale a dus la apariția situației în care prețul pentru populație ar scădea dacă ar fi incluse în coș și gaze de import. Potrivit unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în luna aprilie populația consumă doar gaze de producție internă, iar situația s-ar putea menține până în martie anul viitor.
La finele lunii martie, ANRE a publicat un document potrivit căruia populația și termocentralele care furnizează agent termic consumatorilor casnici vor consuma doar gaze de producție internă în perioada 1 aprilie 2016 — 31 martie 2017.
Cantitatea totală de gaze estimată a fi folosită de consumatorii casnici și de termocentrale în această perioadă este de 42,3 milioane de MWh, din care 34,8 milioane de MWh în lunile de iarnă și 7,5 milioane de MWh în cele de vară.
Producătorii interni de gaze au obligația să pună la dispoziție aceste cantități de gaze, pentru acoperirea necesarului de consum pentru populație și termocentrale, menționează ANRE.
"Procentul gazelor naturale din import în consumul CPET (clienții casnici și producătorii de energie termică pentru încălzirea populației — n.r.) în perioada 1 aprilie 2016 — 31 martie 2017 (este — n.r.) considerat la nivelul de 0%", se arată în documentul menționat.
Reprezentanții ANRE au adăugat că, în această perioadă, cantitatea de gaze extrasă din depozite nu trebuie să depășească 40% din consumul lunar total.
Anii trecuți, gazele rusești erau de regulă de două ori mai scumpe față de cele interne. Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, când prețurile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, prețul gazelor rusești scăzuse la 232 dolari pe mia de metri cubi, potrivit rapoartelor de pe site-ul ANRE.
Gazele rusești au un preț care ține cont de cotațiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar, cum cotațiile barilului s-au prăbușit, și prețul gazelor pe piețele internaționale a fost în picaj. Cotația petrolului a coborât sub 30 de dolari la începutul acestui an, față de 115 dolari la mijlocul anului 2014.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI