Seful OMV: Productia de gaze in Marea Neagra va incepe dupa 2020; gazele as prefera sa ramana in Romania

Data publicarii: 26-04-2016 | Economie

OMV si ExxonMobil nu vor incepe productia de gaze in perimetrul Neptun din Marea Neagra mai devreme de anul 2020, intrucat, pana acum, nu s-a luat decizia finala de investitie, a declarat, marti, directorul general al OMV, Reiner Seele, prezent la Bucuresti.

"Nu vom avea gaz înainte de 2020 din Marea Neagră. Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finală de investiții. Nu am finalizat studiile încă și nu am agreat modelul de producție cu partenerii de la ExxonMobil", a declarat Seele.

El a adăugat că decizia finală va ține cont și de cadrul fiscal care va fi în vigoare.

"Trebuie să știm care vor fi avantajele acestui proiect din punctul de vedere al costurilor. (...) Trebuie să știm care va fi cadrul legal, dar avem nevoie de un cadru fiscal care să nu se schimbe odată la 2-3 ani. Nu fiecare guvern sau ministru să schimbe cadrul legal", a mai susținut șeful OMV.

Seele a precizat că gazul din Marea Neagră va fi folosit pentru alimentarea pieței locale și a piețelor din jurul Mării Negre.

"Aș prefera ca gazele din Marea Neagră să rămână în România", a adăugat el.

Totuși, în strategia companiei pentru perioada de până în 2020 este inclusă participarea în realizarea conductei Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltică, prin Germania, până în Austria la hub-ul de gaze Baumgarten.

Această conductă, care va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, va fi gata în 2019. Jumătate din participație este deținută de Gazprom, iar OMV, E.ON, Engie, Shell și BASF au câte 10%. Costurile totale vor ajunge la 10 miliarde de euro.

"Nord Stream 2 este foarte important din punctul de vedere al asigurării securității în aprovizionare", a subliniat șeful OMV.

Întrebat dacă este posibil ca prin conducta Nord Stream 2 să vină gaze și în România, Seele a precizat că, teoretic, este posibil, însă întrebarea este dacă va fi nevoie de așa ceva.

"În principiu, da, este o rută, dar chiar vom avea nevoie? România are un confort pe care și l-ar dori multe țări, de independență pe piața gazelor, și vom investi să creștem producția de gaze din România. Dacă vom pregăti exportul de gaze din România, vom avea mai multă putere decât să aducem molecula de gaz aici", a comentat șeful OMV.

OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunțat, în februarie, Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream.

OMV Petrom a contribuit cu 50% din această sumă.

"Am forat șapte sonde în acest perimetru, iar majoritatea au întâlnit acumulări de gaze. Avem rezultate suficient de încurajatoare pentru a continua evaluarea viabilității comerciale. Decizia finală de investiție este estimată în aproximativ doi ani", a spus Selischi.

Potrivit acestuia, fiind vorba doar de acumulări de gaze, proiectul nu este influențat în niciun fel de evoluțiile de pe piața petrolului, unde cotațiile s-au prăbușit în ultimii ani.

"Suntem în calendar cu acest proiect și ne propunem din 2018 să continuăm cu execuția lui, dacă se va dovedi viabilitatea comercială. Nu știm încă de acum ce soluții vom aborda. Va trebui să forăm zeci de sonde, să construim o conductă, deci este vorba de investiții de mai multe miliarde de euro sau de dolari. Știu că există multă nerăbdare în jurul acestui proiect, însă, dacă faceți o comparație între acest proiect și proiectele de autostrăzi, mai ales a celor care traversează munții, o să vedeți că noi facem progrese", a adăugat oficialul OMV Petrom.

Grupul OMV Petrom a trecut pe pierderi în 2015, raportând un rezultat net negativ de 690 milioane de lei, față de un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, potrivit rezultatelor consolidate publicate joi de companie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: