Botanoiu (MADR): Romania sustine prelungirea autorizatiei pentru erbicidul glifosat pentru o perioada de 15 ani

Data publicarii: 26-04-2016 | Economie

Romania va sustine prelungirea autorizatiei pentru erbicidul glifosat pe o perioada de 15 ani, in conditiile in care studiile nu au demonstrat ca produsul afecteaza sanatatea umana si cea a mediului, insa permite agricultorilor romani sa intre in competitie, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

"Poziția României va fi pentru prelungirea autorizației pe o perioadă de 15 ani pentru erbicidul glifosat, deoarece trebuie să dotăm agricultura cu cele mai bune soluții. Atât timp cât nu afectează sănătatea umană și pe cea a mediului, noi susținem prelungirea pe perioada maximă și pentru utilizarea oricărui produs care permite o competivitate cu oricare stat, nu doar cu cele europene, ci și cu Brazilia, Australia, China, Argentina sau Rusia. Consider că nu putem să deposedăm agricultorii din România de un instrument pe care îl au și pe care îl pot folosi. Utilizarea produsului trebuie să permită fermierului să fie dotat din punct de vedere al competitivității pentru că, știți bine, că din mărăcine nu poți să faci pom, iar din prost nu poate ieși om", a explicat Botăniu.

Acesta a precizat că o discuție la nivel european referitoare la autorizarea acestui insecticid ar putea avea loc la finele lunii mai, începutul lunii iunie, iar majoritatea statelor europene sunt în favoarea reautorizării acestui produs pentru o perioadă de 15 ani.

"Aprobarea pentru glifosat ca substanță activă la nivelul european a fost dată din 2002 pentru o perioadă de 15 ani. Se împlinesc cei 15 ani, deci trebuie reluat acest proces de reautorizare sau de interzicere a substanței active respective. Majoritatea statelor europene au mers pentru reautorizarea produsului, de fapt nu au fost poziții contra reautorizării, având în vedere raportul calitate/preț pe care îl are acest produs. Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a spus că nu are efecte cancerigene, deci nu este un produs care să dăuneze sănătății umane sau sănătății mediului. Problema care există se referă la un coformulant, respectiv talomina, un produs pe care îl conține erbicidul acesta și despre care anumite studii, făcute în paralel cu EFSA de anumite organizații sau asociații de mediu, au afirmat că ar exista suspiciuni că se pot produce disfuncționalități", a subliniat oficialul MADR.

Deocamdată, nu a fost luată o decizie finală cu privire la utilizarea acestui erbicid pentru că în data 7-8 martie a avut loc o discuție referitoare la reautorizarea produsului. Botănoiu este de părere că produsul trebuie utilizat doar de persoane autorizate, care știu cum se folosește produsul respectiv și cunosc efectele acestei substanțe.

"La următoarea întâlnire a CE, o să o aibă loc comitetul cu privire la reutilizarea produselor de fito-farmacie și atunci vor decide dacă vor merge pe 15 sau pe 10 ani, cu coformulantul respectiv sau fără. Pentru substanța activă glifosat, raportul calitate/preț este un atu. De regulă, exploatațiile din România îl folosesc cu succes, în timp ce în gospodăriile de subzistență este foarte puțin folosit. De ce? Pentru că în momentul în care nu este aplicat corect și bine delimitat de celelalte plante, poate distruge tot, de la vița de vie, la pomi și tomate, orice prinde distruge. Ca atare, cei care îl folosesc sunt și cei care cunosc produsul respectiv și știu foarte bine efectele pe care le are. Sigur că au existat voci în Comisie potrivit cărora utilizarea produsului să se facă de specialiști sau de persoane autorizate, respectiv de persoane care au un certificat dat de către oficiile fitosanitare sau de către autoritate. Trebuie să fii conștient să utilizezi produsul în doza respectivă pentru că nu înseamnă că, dacă dăm o cantitate mai mare, mor mai repede buruienile. Niciodată dublarea dozei sau triplarea ei nu aduce un alt efect față de doza recomandată. Efectele sunt aceleași, doar că se simte la buzunar — vom plăti suplimentar pentru orice majorare a cantității — pentru ceea ce nu merită, iar o anumită cantitate se poate regăsi ulterior în mediu, în plante. Este bine să respectăm și să fim extrem de ponderați cu utilizarea lui", a adăugat Daniel Botănoiu.

Potrivit datelor furnizate de MADR, în Uniunea Europeană substanța activă glifosat este autorizată pentru utilizare în produse de protecție a plantelor (ppp) din anul 2002. În toate statele membre UE există ppp omologate care conțin această substanță activă.

Produse de protecție a plantelor pe bază de glifosat se utilizează ca erbicide pentru combaterea buruienilor în toate culturile însămânțate sau transplantate, cereale, plante oaleaginoase, livezi și vii.

Deoarece perioada de aprobare a substanței active expiră în 30 iunie 2016, Comisia a elaborat un proiect de Regulament de reaprobare a acestei substanțe în care se prevede că: "în acordarea autorizațiilor, statele membre trebuie să acorde atenție protecției operatorului și riscului pentru plantele și vertebartele terestre nețintă și să aplice măsuri de reducere a riscului unde este cazul".

De asemenea, statele membre trebuie să asigure echivalența dintre specificațiile tehnice ale materialului tehnic așa-cum este produs comercial și materialul utilizat în studiile toxicologice.

"Deși în propunerea de Regulament de reaprobare a glifosatului, CE recomandă ca în acordarea autorizațiilor statele membre trebuie să acorde atenție protecției operatorului, totuși Comisia nu restricționează utilizarea ppp pe bază de glifosat doar de către utilizatorii profesioniști", se arată în documentul MADR.

Perioada de aprobare a glifosatului a fost propusă pentru 15 ani.

Statul membru raportor pentru glifosat a fost Germania, care a informat CE că a trimis dosarul la Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) pentru clasificare cu concluzia că nu există evidențe pentru a clasifica glifosatul ca și carcinogenic. În Raportul de Revizuire întocmit de FFSA se arată ră ppp pe bază de glifosat sunt sigure, în acord cu prevederile Reg. (CE) nr. 1107/2009.

"În cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje, secțiunea 'Fitofarmaceutice — Produse de Protecție a Plantelor — Legislație", din perioada 7—8 martie 2016, s-a pus în discuție reaprobarea substanței active glifosat. Majoritatea statelor membre au fost de acord că ar trebui reaprobat doar pentru o perioadă de 10 ani și nu de 15 ani. Deoarece o parte din statele membre nu au fost de acord cu reaprobarea s.a. (substanță activă n.r) fără POE-tallowamnie (talomina n.r.), CE a amânat supunerea la vot a reînnoirii aprobării substanței active", se menționează în informarea Ministerului Agriculturii.

Într-un comunicat al Parlamentului European din 13 aprilie 2016, deputații europeni au solicitat ca autorizația pentru ierbicidul glifosat să fie prelungită de Comisia Europeană doar pentru șapte ani în loc de 15 și doar pentru uz profesional, având în vedere îngrijorarea care există privind proprietățile sale cancerigene și de perturbare endocrină.

Deputații au cerut o evaluare independentă și publicarea tuturor dovezilor științifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le-a folosit pentru evaluarea glifosatului.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: