O masina noua din 5 ar putea fi cumparata prin programul 'Rabla', in acest an (specialisti)
Data publicarii: 28-04-2016 | EconomieUna din cinci masini noi vandute in Romania, in 2016, ar putea fi achizitionata prin Programul 'Rabla', in timp ce pe segmentul masinilor electrice vanzarile nu au cum sa explodeze, chiar daca subventiile anuntate sunt importante, considera specialistii din piata de profil.
'Programul 'Rabla', care a ajutat constant piața mașinilor noi în ultimul deceniu, va fi prezent și anul acesta, însă va începe destul de târziu, în luna mai putând fi făcute primele achiziții. Ponderea lui în piața totală va fi, probabil, undeva la o cincime din vânzări. Mașinile electrice sunt un subiect la modă, mai ales datorită anunțurilor făcute de Tesla Motors cu Model 3. Pe plan local un retailer a anunțat că va crea o rețea de încărcare pentru mașinile electrice în magazinele sale, însă în România s-au înmatriculat sub 50 de mașini 100% electrice, anul trecut. Chiar dacă anul acesta se vor aplica subvenții și va exista o variantă specială de 'Rabla' pentru cei care vor să cumpere mașini electrice, vânzările nu au cum să explodeze, fiindcă prețurile acestor mașini rămân ridicate, iar autonomia rămâne scăzută', notează reprezentanții platformei online de anunțuri auto, Autovit.ro.
Ghidul de finanțare pentru Programul "Rabla" se află, în prezent, în dezbatere publică timp de 10 zile, iar doritorii ar putea avea posibilitatea să achiziționeze o mașină nouă începând de la jumătatea lunii mai.
Valoarea totală a programului în acest an este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei "Rabla Plus", prin care românii pot cumpăra mașini electrice 100%.
Din datele oficiale, reiese că, pentru acest an, programul clasic "Rabla" va avea un buget de 145 de milioane de lei, iar valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei ca și în anul anterior. În program sunt admise la casare mașinile mai vechi de 8 ani. La fel ca și în 2016, vor exista eco-bonusuri, respectiv de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt, dar și pentru automobilele hibrid, astfel încât cumpărătorii vor putea intra în posesia a maximum 9.000 de lei.
Pe de altă parte, în cazul programului "Rabla Plus" va exista, pe de o parte, o primă de 5.000 de lei acordată celor care vor să cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de altă parte de 20.000 de lei pentru o mașină 100% electrică.
Noutatea este că persoanele care vor să aplice la "Rabla Plus" nu sunt obligate să caseze o mașină veche. Dacă, însă, cei care vor casa o mașină veche au în plan achiziționarea unei mașini electrice, pot intra în posesia unui tichet valoric de 6.000 de euro.
Estimările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) arată că pentru ediția din acest an a Programului "Rabla" vor fi scoase din uz 20.000 de mașini vechi, mai vechi de opt ani.
Totodată, în cadrul programului "Rabla Plus" va exista și componenta de finanțare a infrastructurii electrice, dar la acest moment se lucrează la Ghidul de finanțare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online