O masina noua din 5 ar putea fi cumparata prin programul 'Rabla', in acest an (specialisti)
Data publicarii: 28-04-2016 | EconomieUna din cinci masini noi vandute in Romania, in 2016, ar putea fi achizitionata prin Programul 'Rabla', in timp ce pe segmentul masinilor electrice vanzarile nu au cum sa explodeze, chiar daca subventiile anuntate sunt importante, considera specialistii din piata de profil.
'Programul 'Rabla', care a ajutat constant piața mașinilor noi în ultimul deceniu, va fi prezent și anul acesta, însă va începe destul de târziu, în luna mai putând fi făcute primele achiziții. Ponderea lui în piața totală va fi, probabil, undeva la o cincime din vânzări. Mașinile electrice sunt un subiect la modă, mai ales datorită anunțurilor făcute de Tesla Motors cu Model 3. Pe plan local un retailer a anunțat că va crea o rețea de încărcare pentru mașinile electrice în magazinele sale, însă în România s-au înmatriculat sub 50 de mașini 100% electrice, anul trecut. Chiar dacă anul acesta se vor aplica subvenții și va exista o variantă specială de 'Rabla' pentru cei care vor să cumpere mașini electrice, vânzările nu au cum să explodeze, fiindcă prețurile acestor mașini rămân ridicate, iar autonomia rămâne scăzută', notează reprezentanții platformei online de anunțuri auto, Autovit.ro.
Ghidul de finanțare pentru Programul "Rabla" se află, în prezent, în dezbatere publică timp de 10 zile, iar doritorii ar putea avea posibilitatea să achiziționeze o mașină nouă începând de la jumătatea lunii mai.
Valoarea totală a programului în acest an este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei "Rabla Plus", prin care românii pot cumpăra mașini electrice 100%.
Din datele oficiale, reiese că, pentru acest an, programul clasic "Rabla" va avea un buget de 145 de milioane de lei, iar valoarea tichetului va fi tot de 6.500 de lei ca și în anul anterior. În program sunt admise la casare mașinile mai vechi de 8 ani. La fel ca și în 2016, vor exista eco-bonusuri, respectiv de 750 lei la achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, în regim de funcționare mixt, dar și pentru automobilele hibrid, astfel încât cumpărătorii vor putea intra în posesia a maximum 9.000 de lei.
Pe de altă parte, în cazul programului "Rabla Plus" va exista, pe de o parte, o primă de 5.000 de lei acordată celor care vor să cumpere un automobil nou hibrid, iar pe de altă parte de 20.000 de lei pentru o mașină 100% electrică.
Noutatea este că persoanele care vor să aplice la "Rabla Plus" nu sunt obligate să caseze o mașină veche. Dacă, însă, cei care vor casa o mașină veche au în plan achiziționarea unei mașini electrice, pot intra în posesia unui tichet valoric de 6.000 de euro.
Estimările Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) arată că pentru ediția din acest an a Programului "Rabla" vor fi scoase din uz 20.000 de mașini vechi, mai vechi de opt ani.
Totodată, în cadrul programului "Rabla Plus" va exista și componenta de finanțare a infrastructurii electrice, dar la acest moment se lucrează la Ghidul de finanțare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă