Misu Negritoiu: Cheltuielile de functionare ale ASF s-au redus cu peste 30% in ultimii doi ani
Data publicarii: 09-05-2016 | EconomieCheltuielile de functionare ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) s-au redus cu peste 30% in ultimii doi ani, iar numarul managerilor a scazut cu 60%, afirma presedintele institutiei, Misu Negritoiu, pe blogul personal.
Șeful ASF a realizat un bilanț al activității instituției la doi ani de la învestirea sa în funcție de către Parlamentul României.
'Analiza inițială a scos la iveală ASF ca o organizație verticală: 26% din personal era încadrat pe funcții de conducere și erau numai 2,3 poziții de execuție pentru fiecare manager. De atunci am ajuns la ce ar trebui să fie o organizație suplă, deschisă, transparentă și performantă. Am eliminat două nivele de conducere reducând totalul de la cinci la trei și implicit am redus numărul managerilor cu 60%. Am comasat serviciile să aibă cel puțin 10 posturi și direcțiile să aibă cel puțin 40 de posturi. Am aliniat retribuțiile la nivelul pieței (potrivit legii de organizare) și am introdus o grilă unică de salarizare, care prevede revizuirea statului de funcțiuni la nivelul nevoilor organizației pentru realizarea misiunii, și o politică de recrutare deschisă și transparentă. O consecință a acestor transformări este scăderea cheltuielilor de funcționare care s-au redus continuu, cu peste 30% în ultimii doi ani', a arătat Mișu Negrițoiu.
Potrivit sursei citate, la preluarea mandatului de șef al ASF, în urmă cu doi ani, instituția 'suferea' de o imagine distorsionată, o percepție publică accentuat negativă și o presiune mediatică fără precedent.
Negrițoiu precizează, în context, că fuziunea celor trei instituții în urma căreia a apărut ASF a fost bine conturată legislativ, pentru că alinia instituțional reglementarea și supravegherea piețelor financiare nebancare la practica țărilor europene, însă nu a fost însoțită și de un plan de construcție coerent și de o analiză detaliată a beneficiilor integrării funcțiilor de bază.
'Am prioritizat acest lucru în vara anului 2014 împreună cu Banca Mondială, conturând astfel masterplanul nostru de reorganizare ('Institutional Assessment and Reform of the Romanian FSA'). Am completat cu studii, analize și consultanță de la Pricewaterhouse Coopers, Deloitte, Hay Group și Tuca, Zbârcea și Asociații. Până la sfârșitul anului 2014 aveam reglementată în Consiliu noua arhitectură organizațională și tot planul de restructurare', a mai spus președintele ASF.
El a precizat că a fost refăcut întregul set al normelor și regulilor privind guvernanța, prin care au fost stabilite, printre altele, obiectivele organizației, atribuțiile direcțiilor și serviciilor, funcționarea organelor de conducere (Consiliul și Comitetul Executiv), regulile de conduită și integritate, fluxurile informaționale și managementul proiectelor. De asemenea, echipa de management, formată din 24 de persoane, a fost înnoită cu peste 60%.
În bilanțul la doi ani de mandat, președintele ASF amintește și faptul că a dinamizat funcțiile europene ale organizației prin participarea instituției la procesul normativ european, deschiderea și dialogul instituțional cu celelalte țări europene și participarea neîngrădită la dialogul profesional. Peste 60 de specialiști din Autoritate participă la grupurile de lucru din autoritățile europene (și unele internaționale) în procesele de aliniere a cadrului normativ (Single Rulebook), convergența supravegherii și construcția pieței unice europene.
'Sunt piețe complet aliniate (asigurările prin Solvency II), iar altele fac obiectul unui proiect ambițios de dezvoltare transfrontalieră (Capital Market Union). Consumatorii, investitorii și participanții din România trebuie să beneficieze de același nivel calitativ al produselor si serviciilor din Europa', subliniază Mișu Negrițoiu.
Per de altă parte, acesta consideră că în sectorul corporatist există pregătire și profesioniști extrem de competitivi internațional iar provocarea este modernizarea si întărirea administrației publice la același nivel (acolo unde este cazul).
'Funcționarii publici nu sunt mai puțin profesioniști, dacă au mediul, regulile și organizația corespunzătoare. Atitudinea lor este determinată de sistemul în care se dezvoltă, iar frustrările provin din lipsa de predictibilitate, din lipsa de transparență și din aranjamentele făcute în spatele ușilor închise. Oferiți-le un model instituțional nou, deschis și competitiv și veți avea o atitudine nouă din partea angajaților, care vor fi mai motivați și mai productivi pentru că au o carieră în față, au un viitor, au o perspectivă. Orice transformare în acest sector trebuie să își seteze ca obiective finale îmbunătățirea continuă a serviciilor publice și extinderea beneficiilor pentru populație. Pentru asta, Autoritatea de Supraveghere Financiara este un bun studiu de caz', menționează Negrițoiu pe blogul personal.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău