Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, prezinta luni raportul pentru regiunea CESEE
Data publicarii: 09-05-2016 | EconomieReprezentantul rezident al Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, prezinta luni Raportul economic de primavara pentru regiunea Europei Centrale si de Sud Est (CESEE).
La eveniment vor participa guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, și reprezentanți ai Departamentului European al FMI.
Potrivit raportului FMI pentru regiunea CESEE publicat vineri, economiile din Europa Centrală și de Sud Est trebuie să facă reforme pentru a crește productivitatea, să stimuleze investițiile și să îmbunătățească oferta de mână de lucru pentru a accelera procesul de convergență.
După o creștere solidă în 2015, regiunea Europei Centrale și de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă. O creștere mai redusă în zona euro și SUA, înăsprirea condițiilor financiare globale și slăbiciunile din multe economii emergente creează turbulențe. Cu toate acestea, pe termen scurt, creșterea este preconizată să rămână robustă în majoritatea statelor din CESEE grație unei cereri interne solide, precizează FMI.
"În România, se derulează o relansare ciclică, iar creșterea este preconizată să se întărească, sprijinită de majorarea salariilor, prețurile reduse la combustibili și scăderea TVA", se arată în raport.
Însă, FMI avertizează că, în pofida unei relansări ciclice, creșterea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, iar dacă această creștere mai redusă va deveni o normalitate acest lucru va însemna un ritm mai lent de convergență cu Europa avansată.
De asemenea, FMI recomandă economiilor din CESEE să stimuleze investițiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investițiile private. "Noi progrese ar putea fi necesare, în special în România și Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodăriilor continuă să fie negative", avertizează FMI.
În consecință, Fondul apreciază că politicile ar trebui să se concentreze pe reformele instituționale ce reduc ineficiențele și cresc randamentele investițiilor și economiilor private.
În ultimul său raport "World Economic Outlook", publicat la începutul lunii aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere la 4,2% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, de la 3,9% cât estima în luna octombrie a anului trecut. Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura țară din Europa care va înregistra în acest an o creștere economică mai mare decât cea a României, de 5%, în timp ce pe ansamblu Europa va înregistra o creștere economică de 2%, iar Europa Emergentă, regiune care include România, va înregistra un avans al PIB de 3,5%.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău