Ministrul Energiei: Angajatii disponibilizati de la Complexul Hunedoara si Compania Uraniului vor beneficia de venituri de completare

Data publicarii: 11-05-2016 | Economie

Eventualele persoane disponibilizate de la Complexul Energetic Hunedoara S.A. si Compania Nationala a Uraniului S.A. vor putea beneficia, pe langa indemnizatia de somaj, de venituri de completare, a anuntat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, miercuri, intr-un briefing de presa, la Palatul Victoria.

În acest sens, Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate pe baza planurilor de disponibilizare.

"Mă bucur să anunțăm astăzi faptul că putem oferi o protecție socială reală angajaților de la Complexul Energetic Hunedoara și de la Compania Națională a Uraniului. Ne aflăm (...) într-o situație dramatică în aceste companii, pentru că nu s-au luat măsuri necesare la timpul lor și prin această neglijență s-a pus în pericol viitorul lor, dar și situația socială a angajaților. Conform Ordonanței aprobate astăzi (...), creăm cadrul legal prin care eventuale persoane disponibilizate în baza unui potențial plan de disponibilizare vor putea beneficia pe lângă indemnizația de șomaj și de venituri de completare", a spus Victor Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, Complexul Energetic Hunedoara și Compania Națională a Uraniului nu cădeau sub incidența Ordonanței 36, fiind necesară modificarea acesteia pentru ca angajații celor două companii să poată beneficia de o măsură suplimentară de protecție socială.

"Este o măsură suplimentară de protecție socială care este necesară pentru că aceste companii se află astăzi într-o situație cu totul particulară, una dintre ele se află în insolvență, cealaltă întâmpină și ea dificultăți majore. Deci, nu e vorba decât de companii care cumva se redresează în condiții sau trec printr-o perioadă normală de adversitate financiară, cum se mai întâmplă. E vorba de situații cu totul particulare", a explicat Victor Grigorescu.

Ministrul Energiei a mai spus că, în această perioadă, sunt adoptate măsurile care se impun, astfel încât să nu fie periclitat viitorul mineritului în România.

"Aș vrea să fie clar și să se înțeleagă că suntem în mijlocul unui proces extrem de important, de reașezare pe drum corect a mineritului, și că acest proces este strict legat de securitatea energetică a României. Din păcate, în ultimii ani, nu s-a făcut aproape nimic în ceea ce privește eficientizarea acestui domeniu, astfel că importante companii miniere au ajuns în situații dificile din punct de vedere financiar, fără planuri de perspectivă și fără a face transformările necesare de o manieră treptată, ceea ce ar fi presupus o tranziție firească și suportabilă. Adoptăm în această perioadă măsurile care se impun, astfel încât să nu periclităm viitorul mineritului în România", a subliniat ministrul Energiei.

Sursa: Agerpress