FMI recomanda BNR sa reduca diferenta dintre dobanda cheie si dobanzile reale, care au devenit negative

Data publicarii: 11-05-2016 | Economie

Fondul Monetar International (FMI) recomanda Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa mentina actualul nivel al dobanzii de politica monetara, insa considera ca este necesara reducerea diferentei dintre aceasta si dobanzile din piata, avand in vedere ca dobanzile reale au devenit negative.

'Având în vedere inflația negativă, un nivel redus al inflației importate și incertitudinile cu privire la expectațiile inflaționiste, dobânda de politică monetară poate fi păstrată neschimbată până când proiecția privind inflația se îndreaptă mai clar către un nivel deasupra țintei. Oricum, BNR ar trebui să dea un semnal de întărire și să înceapă să reducă diferența dintre dobânda de politică monetară și dobânzile din piață, prin absorbții de lichiditate și îngustarea coridorului de dobânzi. Aceste măsuri vor duce la întărirea cadrului de politică monetară. Având în vedere impulsul fiscal puternic pro-ciclic, ar putea fi necesar ca politica monetară să reducă efectele nedorite în gestionarea cererii interne', arată experții Fondului Monetar Internațional (FMI) într-un raport elaborat în urma consultărilor cu România în baza Articolului IV din Statutul FMI.

Raportul menționează că pe piața monetară persistă o diferență între dobânda cheie și dobânzile interbancare care ar putea să submineze eficacitatea cadrului de politică monetară. 'Dobânzile reale, ajustându-se în linie cu inflația, au devenit negative', explică experții FMI.

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum, analiștii FMI notează că, deși inflația este negativă, va crește până la nivelul superior al intervalului din jurul țintei BNR, la finalul anului viitor. 'Având în vedere cererea internă puternică, restrângerea deficitului de cerere, impulsul fiscal consistent și creșterile semnificative de venituri, inflația este de așteptat să crească aproape de 3,5%, nivelul superior al intervalului din jurul țintei de inflație, la finalul anului 2017', se mai arată în documentul FMI.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru acest an, la 0,6%, mai puțin cu 0,8 puncte procentuale față de estimarea anunțată în februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflației prezentat marți de guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflație de 2,7%, de asemenea în scădere față de estimarea din februarie, când banca centrală previziona o creștere a prețurilor de consum de 3,4% pentru sfârșitul anului viitor.

În data de 5 mai, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis menținerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Misiunea FMI a realizat evaluarea anuală a economiei românești în luna martie a acestui an, la București.

Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situației financiare și economice la nivel național și formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare și economice de urmat pentru asigurarea stabilității și a unei evoluții pozitive la nivelul economiei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: