ANSVSA: 1.500 de kg de carne de pui provenita din Polonia depistata cu Salmonella; nu a fost comercializata nicio cantitate

Data publicarii: 11-05-2016 | Economie

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bihor a notificat prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje depistarea bacteriei Salmonella in probele prelevate dintr-un produs din carne de pasare provenit din Polonia, insa nicio cantitate din cele 1.500 de kilograme de piept de pui si frigarui nu a ajuns la comercializare, a anuntat, miercuri, ANSVSA.

"În cadrul programului de autocontrol, un operator autorizat pentru procesare carne de pui a prelevat probe dintr-un sortiment de produse din carne de pui (frigărui de pui crud congelat) și le-a trimis pentru a fi analizate de laboratorul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din cadrul DSVSA Bihor. Materia primă (piept de pui congelat) folosită pentru obținerea acestui preparat era de 1.500 de kg, din care 1.100 de kg au fost utilizate pentru obținerea frigăruilor, restul de 400 de kg fiind depozitate în cadrul unității", se arată înr-un comunicat remis AGERPRES.

Determinările de laborator au pus în evidență prezența Salmonella spp. în probele analizate și, conform procedurilor, tulpinile izolate au fost trimise către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară pentru tipizare. Laboratorul Național de Referință a izolat tulpina Salmonella Typhimurium, un serotip patogen. În urma emiterii buletinelor de analiză, produsul finit și materia primă au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Potrivit ANSVSA, nicio cantitate din lotul respectiv (piept de pui și frigărui) în care s-a depistat prezența Salmonella Typhimurium nu a fost comercializată.

Sursa: Agerpress