Suma Chakrabarti a fost reconfirmat pentru un nou mandat de patru ani in fruntea BERD

Data publicarii: 12-05-2016 | Economie

Britanicul Suma Chakrabarti a fost desemnat miercuri pentru al doilea mandat de patru ani in functia de presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), post pentru care a concurat si fostul guvernator al Bancii Centrale a Poloniei, Marek Belka, informeaza Reuters.

Chakrabarti, care a obținut aproximativ 90% din voturile acționarilor prezenți la reuniunea anuală a BERD, a declarat că instituția trebuie să își mențină prezența în Rusia, unde a suspendat acordarea de noi împrumuturi după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei ca urmare a crizei din Ucraina.

"Vom avea nevoie întotdeauna de o prezență acolo pentru că Rusia este o țară importantă pentru noi. Trebuie să ne păstrăm legăturile cu sectorul privat din Rusia, cu administrația din Rusia precum și să discutăm despre o gamă largă de aspecte care depășesc acordarea de noi credite", a spus Suma Chakrabarti, 57 de ani, fost funcționar de rang înalt.

Înființată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piață și a democrației în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deținută de 61 de state și două instituții interguvernamentale (Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții). În ultimii ani, BERD și-a extins aria de operațiuni pentru a include Mongolia, Turcia, Marocul, Egiptul, Tunisia și Iordania. În plus, sub mandatul lui Suma Chakrabarti, BERD a început să investească în țări din zona euro afectate de criză datoriilor precum Grecia și Cipru și de asemenea a lansat un plan destinat ajutării țărilor afectate de criza refugiaților.

În prezent, BERD investește aproximativ nouă miliarde de euro pe an în 36 de țări începând din Maroc și până în Mongolia.

Într-un interviu acordat înaintea reconfirmării, Chakrabarti a declarat că va recomanda boardului oprirea expansiunii rapide a băncii din ultimii ani în favoarea unui accent sporit pe investițiilor verzi și cooperării cu alte bănci de dezvoltare, cum este noua Bancă Asiatică pentru Investiții în Infrastructura (AIIB).

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România. Până în prezent, instituția financiară internațională a investit peste 7 miliarde euro și a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanțare. Anul trecut, banca a adoptat o noua strategie pentru România care stabilește prioritățile de investiții pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanțare, reducerea disparităților regionale prin îmbunătățirea infrastructurii și creșterea competitivității în sectorul privat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: