Secretarul de stat Franz Josef Pschierer propune organizarea la Munchen a unui forum de afaceri romano-bavarez

Data publicarii: 12-05-2016 | Economie

Sprijinul acordat firmelor pentru noi investitii si crearea de locuri de munca, formarea profesionala dupa modelul german dual, digitalizarea productiei si implementarea conceptului de "Smartindustry - Industrie 4.0" s-au aflat, joi, printre subiectele discutate in cadrul intalnirii dintre secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri Manuel Costescu si secretarul de stat in Ministerul pentru Economie si Media, Energie si Tehnologie din Bavaria Franz Josef Pschierer.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Franz Josef Pschierer conduce în România o misiune economică bavareză, compusă din circa 30 de reprezentanți de companii, camere de comerț și meșteșugărești, asociații patronale și profesionale.

Demnitarul român, care este și coordonator al departamentului Investromania, a prezentat stadiul în care se află economia României, subliniind aspectele de interes ale potențialilor investitori bavarezi.

"Această misiune economică este deja o acțiune de tradiție, desfășurându-se regulat în ultimii ani, ca expresie a interesului Bavariei în România, interes circumscris importanței strategice acordate de landul german regiunii Europei Centrale și de Est", subliniază MECRMA.

La rândul său, secretarul de stat Franz Josef Pschierer a apreciat gradul de atractivitate a economiei românești, remarcând în același timp deficitul modului de prezentare a imaginii României în Germania, propunând, în acest sens, organizarea la Munchen, în toamna acestui an, a unui Forum de afaceri în cadrul căruia firmelor bavareze să le fie prezentate oportunitățile investiționale și de afaceri din țara noastră, din domenii precum: IT&C, industria auto, aeronautică, tehnologia mediului, servicii de furnizare a energiei.

O delegație formată din 30 de reprezentanți ai economiei bavareze se află în vizită la București și Cluj-Napoca, în perioada 10-13 mai, în cele trei zile fiind programate o serie de întâlniri menite să intensifice relațiile economice dintre România și Bavaria și să deschidă noi domenii de cooperare. Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), remis luni AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul pentru Economie și Media, Energie și Tehnologie din Bavaria Franz Josef Pschierer, însoțit de o delegație formată din 30 de reprezentanți ai economiei bavareze, va petrece trei zile în România, timp în care vor fi organizate o serie de întâlniri menite să intensifice relațiile economice dintre statul român și Bavaria și să deschidă noi domenii de cooperare.

Domeniile cheie vizate de această delegație sunt industria automotive, sectorul IT, tehnologia mediului și industria construcțiilor de mașini și instalații.

Programul delegației prevedea participarea membrilor acesteia la întâlniri politice cu viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Regionale, secretari de stat în ministerele Economiei și Fondurilor Europene și cu primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc.

De asemenea, au fost programate întâlniri individuale cu reprezentanți ai peste 100 de companii românești în cadrul unor burse de cooperare organizate de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană la Cluj-Napoca și București.

Itinerariul delegației mai cuprinde o serie de vizite la companii și la cele mai mari universități din Cluj-Napoca și București.

România se află pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Bavariei, care la rândul ei, se află pe locul 5 în topul partenerilor României.

În anul  2015, comerțul exterior cu mărfuri dintre România și Bavaria a avut un trend crescător, valoarea schimburilor comerciale româno-bavareze fiind de circa 4,7 miliarde de euro (+8,05%) din care export aproximativ 2,8 miliarde de euro (+7,2%) și import aproape 1,87 miliarde de euro (+9,3%).

Soldul balanței comerciale și-a menținut caracterul excedentar, fiind foarte aproape de bariera de 1 miliard de euro în 2015.

Conform statisticilor germane reiese că Bavaria are cea mai importantă contribuție, din rândul landurilor germane, la echilibrarea balanței comerciale bilaterale. Astfel excedentul de circa 1 miliard de euro pe relația Bavaria reduce, în mod determinant, deficitul comercial cu RFG. Acesta se cifrează în 2015 la aproape 1,7 miliarde de euro.

În România sunt prezente peste 1.400 de companii bavareze dintre care: BMW, Lisa Draxlmaier, Ina Schaefler, Leoni AG, Webasto, Preh — în sectorul echipamentelor și componentelor auto, Premium Aerotec (Airbus), Airbus Helicopters — în industria aeronautică, Siemens, Osram — în industria electronică și electrotehnică, Aro Stahl Produkt și Max Aicher — în industria siderurgică și prelucrare metale, sau Gealan, Knauf Gips, Rehau — în industria materialelor de construcții și lucrări de infrastructură.

La data de 31.12.2015, în România, investițiile germane erau de 4,557 miliarde euro. De asemenea, la aceeași dată, erau înregistrate 21.106 firme din care circa 7.000 de active, ceea ce înseamnă 11,51% în total investiții în România (locul 3, după Olanda și Austria), conform ONRC.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: