Ministrul Energiei: Remarc presiunea continua a unor politicieni locali si incercarile de a controla Complexul Energetic Oltenia
Data publicarii: Astazi, 13-05-2016 | EconomieUnii lideri politici din Gorj incearca sa controleze Complexul Energetic Oltenia (CEO) si exercita presiuni continue in acest sens, a scris, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul personal de Facebook.
"Observ, citind presă locală, că unii lideri politici din teritoriu au și găsit deja o persoană potrivită pentru preluarea conducerii Complexului Energetic Oltenia. Acești politicieni locali își închipuie, probabil, că, dacă așa au funcționat lucrurile până acum, o să le meargă în continuare cu presiuni și intimidări. Dar aș fi curios dacă pot indica un articol de lege care le permite acest gen de interferență", a postat ministrul.
El a arătat că, în urmă cu trei săptămâni, când Ministerul Energiei a criticat conducerea CEO, unii lideri din Gorj "nu știau cum să se mai îngrămădească să îi ia apărarea, deși discuțiile aveau legătură cu lipsa unor rapoarte și evaluări tehnice".
"Remarc presiunea continuă și încercările de a controla Complexul Energetic Oltenia. Nu au nicio șansă, dar continuă să construiască piste false și tensiuni pentru un eventual capital politic", a continuat Grigorescu.
Potrivit acestuia, de situația proastă a mineritului românesc se fac vinovați într-o măsură enormă factorii locali care au crezut că aceste complexuri energetice le aparțin.
"Au făcut ani de zile presiuni, au făcut jocuri politice, au creat false probleme sociale ca să poată acționa după bunul plac. Aceste companii trebuie depolitizate complet pentru a le salva. Putem face zeci de eficientizări în aceste companii, dar, dacă nu înlăturăm factorul nociv, nu vom reuși să le facem funcționale. Aș vrea să fie clar: avem toleranță zero în ceea ce privește corupția. Nu avem nicio ezitare în a-i înlătura din funcții de conducere pe cei care se fac vinovați de acte de corupție. Singura noastră datorie e să facem lucrurile corect, eficient și, mai ales, legal", a mai scris ministrul pe site-ul de socializare.
Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurențiu Ciobotărică, a fost reținut miercuri seară de polițiștii gorjeni pentru abuz în serviciu, el fiind acuzat că a acordat suma de 120.000 lei unui membru al directoratului companiei ca să demisioneze. El a fost eliberat joi, după ce mandatul de reținere pentru 24 de ore a expirat.
Laurențiu Ciobotărică a fost acuzat că, în luna ianuarie a acestui an, a acordat, prin hotărâre de directorat, suma de 120.000 lei lui Aurel Medințu, la acel moment director al Diviziei Energie din cadrul companiei, pentru a încheia cu acordul părților mandatul său de conducere. Anchetatorii susțin că Medințu nu ar fi avut dreptul să încaseze respectivii bani, administrația CEO luând această hotărâre în baza unui plan conform căruia salariații companiei au dreptul să plece la cerere cu șase salarii compensatorii.
"La data de 11 mai, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Gorj, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 41 de ani, din județul Dâmbovița, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Din cercetări a rezultat faptul că suspectul, în cursul anului 2015, cu știință și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi aprobat și ar fi acordat o compensație financiară unui membru al directoratului pentru încetarea contractului de mandat", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Gorj.
La audieri a fost adus și șeful Direcției Juridice din cadrul CEO, Dorina Jianu, cea care a permis alocarea sumei de 120.000 de lei fostului director al Diviziei Energie, aceasta părăsind sediul IPJ Gorj fără a da declarații.
Dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Târgu-Jiu a fost declinat, joi, către Direcția Națională Anticorupție (DNA) Craiova.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online