Comisia Europeana a lansat o investigatie privind posibilele subventii ilegale acordate exportatorilor de otel chinezi

Data publicarii: 13-05-2016 | Economie

Comisia Europeana (CE) a anuntat vineri ca a lansat o investigatie privind posibilele subventii ilegale acordate exportatorilor chinezi de platbande de otel laminate la cald, transmite Reuters.

Decizia vine după ce Comisia Europeană a demarat în februarie noi anchete pentru a stabili dacă importurile a trei produse de oțel provenite din China încalcă regulile comunitare privind concurența.

Aceste anchete sunt parte a noilor proceduri care permit începerea investigațiilor când există riscul unor pagube pentru producătorii din UE și nu când daunele au fost deja produse, a explicat Comisia Europeană.

CE analizează dacă producătorii de oțel din China au beneficiat de subvenții guvernamentale, cum ar fi ratele preferențiale ale dobânzilor și un preț mai scăzut la energie.

Comisia Europeană are la dispoziție nouă luni pentru a decide dacă va aplica taxe suplimentare asupra importurilor din China.

În martie, Comisia Europeană a decis să impună taxe anti-dumping provizorii pentru platbande de oțel laminate la rece provenite din China și Rusia. Taxele provizorii variază între 13,8% și 16% pentru companiile chineze și între 19,8% și 26,2% pentru companiile rusești.

''Nu putem tolera ca aceste importuri la prețuri scăzute în mod artificial să amenințe industria noastră siderurgică. Sunt hotărâtă să utilizez toate mijloacele posibile, pentru a garanta că partenerii noștri comerciali respectă regulile'', a declarat comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom.

Executivul comunitar a demarat o campanie pentru a ușura competiția cu care se confruntă industria siderurgică europeană, afectată de scăderea cererii interne și supra-capacitățile chineze de producție.

Uniunea Europeană este al doilea mare producător mondial de oțel, după China, cu o producție de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din producția mondială, potrivit datelor oficiale. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost eliminate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect aproximativ un milion de persoane.

Piața chineză se confruntă cu o supraofertă de oțel, în condițiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oțel, astfel că acesta este vândut pe piețele mondiale la prețuri de dumping. Potrivit experților, China, responsabilă pentru jumătate din producția mondială de oțel, se confruntă în prezent cu o supraproducție de 340 milioane de tone, adică dublu față de cantitatea de oțel produsă anual în Uniunea Europeană.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: