Vrinceanu (Ministerul Economiei): Cresc investitiile romane in turism; a scazut numarul turistilor francezi

Data publicarii: 13-05-2016 | Economie

Tot mai multi antreprenori romani investesc in turism, mai ales in cel balnear, insa, cu toate acestea, se observa o scadere a numarului de turisti francezi care vin la noi in tara, a declarat vineri, Claudiu Vrinceanu, secretar de stat pentru turism in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

"Tot mai mulți antreprenori români investesc în turism. Avem foarte multe vești bune. În ultima perioadă, întâlnim investiții de portofoliu, pe zona turismului balnear, vedem antreprenori români care și-au marcat exit-ul prin afacerile inițiale, care au lichidități și preferă să investească aceste sume în turism. De asemenea, vedem cum investitori străini se uită cu atenție mai mare la România, investitori francezi, investitori austrieci. Am avut recent o investiție foarte mare pe zona balneară", a explicat Claudiu Vrînceanu, la întâlnirea franco-română pe turism, de la Sibiu. Conform acestuia, anul trecut s-a observat o scădere a numărului de turiști francezi care au venit în România, în timp ce tot mai mulți români preferă să își petreacă concediile în Franța.

"Conform datelor INS, în România numărul vizitatorilor francezi în anul 2015 a fost de 129.000, în scădere cu 12,25 % față de 2014, când s-au înregistrat 147.000 de vizitatori. Numărul turiștilor români care au călătorit în Franța prin agenții de turism și tour operatori a fost de 33.427 în 2015, cu 16,71 % față de 2014", a mai spus Claudiu Vrînceanu.

Vineri a demarat la Sibiu proiectul denumit 'Întâlnirile franco-române ale turismului', care constă într-un schimb de expertiză la nivel bilateral. Acest proiect este organizat de către Ambasada Franței și Institutul Francez din România în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

"Ținând seamă de complexitatea sectorului, care atinge mai multe domenii de competență și se dovedește a fi transversal, cuprinzând laolaltă sectorul hotelier, alimentația publică, activitățile de recreere sau mediul cultural, sunt prevăzute mai multe dezbateri la nivel înalt nivel, între experți francezi și personalități române din acest sector profesional", se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Prima etapă a proiectului, care se va axa pe tema turismului montan, se desfășoară vineri, la Sibiu, la hotelul Ibis.

Întâlnirile vor fi organizate sub forma unor conferințe cu traducere simultană, în cadrul cărora se vor aborda tematici specifice în funcție de contextele locale, astfel încât să faciliteze schimburile de informații și bunele practici.

"Sectorul turistic reprezintă un subiect de interes pentru România, având în vedere că potențialul său ridicat de creștere poate contribui semnificativ la procesul de dezvoltare regională. Din acest motiv, este crucial ca atractivitatea acestui sector să fie pusă în lumină, iar schimbările efectuate să fie conforme cu standardele de calitate din ce în ce mai ridicate din acest domeniu, astfel încât cererea externă și internă din ce în ce mai solicitantă să poată fi satisfăcută. Aceste obiective pot fi îndeplinite prin adaptarea formărilor existente, realizate prin intermediul schimburilor între actorii din mediul afacerilor/angajatorilor și sectorul educațional, prin dezvoltarea unor specializări în ceea ce privește meseriile noi sau cu un conținut evolutiv, precum și prin regândirea metodelor de predare a limbilor străine, efectuată prin definirea unor competențe de specializare profesională. Astfel, instituirea unei colaborări strânse între instituțiile franceze și cele române, atât la nivel național, regional, cât și local, poate conduce la încheierea unor parteneriate strategice, bazate pe schimburi de expertiză", se arată în comunicatul de presă.

Într-o primă instanță, au fost stabilite 8 întâlniri, iar dezbaterile se vor extinde la Iași, pe 23 mai, pe tema turismului familial, înainte ca Brașovul să găzduiască pe 8 iulie conferința pe subiectul turismului de patrimoniu și a realității îmbunătățite, iar la Constanța să se vorbească, pe 12 iulie, de turismul balnear și cel legat de croaziere.

În septembrie, o dezbatere ce va implica actori din sectorul turistic în jurul campaniei 'Vorbești franceză, te angajăm' va fi organizată la Timișoara, urmând ca subiectul legat de turismul ecologic să fie evocat la Tulcea, la începutul lunii octombrie. După penultima etapă de la Cluj-Napoca, pe 15 octombrie, unde se vor evoca aportul turismului în dezvoltarea teritorială, acest ciclul de ateliere se va încheia cu o întâlnire de mare amploare ce va fi organizată la București, în cadrul Târgului Internațional de Turism, pe 17-18 octombrie 2016.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: