Seful ANAR: Proiectul de extindere a plajelor de pe litoralul romanesc se va finaliza in totalitate pana la sfarsitul lunii iunie

Data publicarii: 15-05-2016 | Economie

Cinci sectoare de plaja de pe litoralul romanesc au fost extinse cu 33 de hectare, cu ajutorul fondurilor europene, proiectul dedicat urmand sa se finalizeze efectiv pana la sfarsitul lunii iunie, a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, Nicolae Barbieru, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

* Citiți textul integral al interviului AICI.

"În privința lucrărilor de investiții finanțate din Fonduri Externe Nerambursabile (Fondul de Coeziune-Axa Prioritară 5 POS Mediu), până la sfârșitul lunii iunie vor fi finalizate cinci obiective de investiții și trei asistențe tehnice. Printre obiectivele ce se finalizează menționăm: 'Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) Municipiul Constanța și Eforie Nord', dar și 'WATMAN — Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor'. România, prin lucrările care au avut loc în cadrul proiectului "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord', a făcut un prim și important pas în cadrul acțiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe țărmul litoralului românesc al Mării Negre, acesta fiind unul dintre cele mai ambițioase și frumoase proiecte pe care țara noastră le implementează în prezent", a explicat Bărbieru.

Potrivit oficialului, contribuția ANAR la proiectul de reabilitare a plajelor a constat în accesarea fondurilor europene, implementarea și monitorizarea proiectului.

"Reamintim faptul că, prin acest proiect, România și-a extins litoralul cu o suprafață de peste 33 de hectare pe cele cinci sectoare de plajă incluse în proiect (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord), iar plajele sunt mai late cu peste 100 de metri și asigură protejarea pe o lungime de 7,3 km de plajă împotriva riscului de eroziune, prin intermediul unor măsuri structurale (diguri submerse, imerse, epiuri)", a spus directorul general al ANAR.

Proiectul "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) Municipiul Constanța și Eforie Nord" este finanțat prin Programul Operațional de Mediu, în valoare de 170 de milioane de euro.

Conform Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Administrația Bazinală de Apa Dobrogea — Litoral (ABADL) a finalizat pregătirile începute, încă de la jumătatea lunii februarie, și a predat, în data de 1 aprilie 2016, operatorilor de plajă, primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de către operatori în data de 15 aprilie 2016.

Noile sectoare de plajă pot fi folosite de turiști odată cu deschiderea sezonului estival din acest an.

MMAP precizează că în conformitate cu legislația națională și europeană, aceste suprafețe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de intabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: