MFE deschide pe platforma MySMIS doua apeluri POCU pentru proiecte integrate anti-saracie

Data publicarii: 16-05-2016 | Economie

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) deschide, luni, pe platforma MySMIS doua apeluri de proiecte, in valoare de 350 milioane euro, care isi propun reducerea saraciei in comunitatile marginalizate, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, remis AGERPRES.

'Apelurile abordează problema sărăciei în mod integrat, prin măsuri din toate domeniile cheie pentru incluziunea socială: ocupare, educație, locuire, sănătate, servicii sociale și anti-discriminare, adresate atât celor mai săraci copii, cât și familiilor lor. Autoritățile locale, organizațiile neguvernamentale, partenerii sociali și societățile comerciale care doresc să aplice au la dispoziție două linii de finanțare separate: Obiectivul Specific 4.1. — Dezvoltare locală integrată în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome și Obiectivul Specific 4.2. — Dezvoltare locală integrată în comunitățile marginalizate (indiferent de dimensiunea populației de etnie romă)', se arată în comunicat.

Practic, autoritățile locale și/sau organizații neguvernamentale și societăți comerciale trebuie să identifice o comunitate marginalizată și să propună un plan integrat de ameliorare, pe baza unei analize la fața locului. Bugetul maxim poate fi de 6 milioane de euro.

Ministerul Fondurilor Europene va evalua proiectele depuse din perspectiva analizei la fața locului și a măsurilor propuse de promotorii proiectelor, grila de punctaj 'încurajând o abordare complexă, care să răspundă mai multor nevoi ale oamenilor din comunitățile sărace'.

'Pe de o parte, activitățile de proiect nu mai pot fi formulate din birou, ci trebuie construite pornind de la nevoile comunității, de la fața locului. Prin ceea ce lansăm astăzi, Ministerul Fondurilor Europene propune o schimbare în modul în care statul român tratează problema sărăciei: nu doar acțiuni sectoriale făcute din perspectiva unei agenții guvernamentale și doar în aria sa de competență, ci finanțăm acțiuni care pun la o un loc mai multe surse ale sărăciei (condiții proaste de locuire, abandonul școlar, lipsa de acces la sănătate, etc) și vin cu soluții pentru toate în același timp, punând comunitatea în centrul intervenției. Noi am creat cadrul, acum așteptăm ca promotorii de proiecte, autorități și ONG-uri, să lucreze la firul ierbii, să analizeze cauzele sărăciei din comunitatea lor și să propună soluții bune. Evaluarea proiectelor va începe de la 1 iulie, deci este timp pentru o analiză serioasă și vorbit cu oamenii din comunități, pentru a acoperi nevoile lor reale', a declarat Cristian Ghinea, ministrul de resort.

La rândul său, secretarul de stat Ciprian Necula a precizat că intervențiile din ghiduri sunt aplicate pe nevoile tuturor membrilor unei familii.

'Am gândit intervențiile din aceste ghiduri ca unele aplicate pe nevoile tuturor membrilor unei familii care locuiesc în aceeași gospodărie, în funcție de nevoile fiecărei generații și fiecărei persoane: copiii au nevoie de educație, dar pentru asta au nevoie ca ei și părinții lor să fie sănătoși, să aibă un loc de muncă și să beneficieze de condiții decente de locuit. La rândul lor, aceștia au nevoie de calificare pentru a obține un loc de muncă și, nu în ultimul rând, cu toții au nevoie de acte de identitate (și, eventual, de locuire). Practic, vorbim despre proiecte complexe, care comportă colaborare multi-specializată din partea celor care alcătuiesc parteneriatul, obligatorie fiind implicarea comunității și a autorităților locale, astfel încât să poată fi acoperite toate sau sau majoritatea acestor elemente de vulnerabilitate', a afirmat Necula.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: