Dragu (MFP): Vocea tarilor in care BERD isi desfasoara activitatea ar trebui sa cantareasca mai mult in deciziile bancii

Data publicarii: Astazi, 16-05-2016 | Economie

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, considera ca este timpul ca actionarii si managementul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sa-si adapteze politica la realitatile internationale si de piata, iar vocea tarilor in care Banca isi desfasoara activitatea "ar trebui sa cantareasca mai mult in deciziile BERD".

'După 25 de ani de existență și de rezultate importante, considerăm că este timpul ca acționarii și managementul Băncii să revizuiască și să-și adapteze politica la realitățile internaționale și de piață. De asemenea, credem că vocea țărilor în care Banca își desfășoară activitatea ar trebui să devină mai transparentă și să cântărească mai mult în deciziile BERD, așa cum toți suntem răspunzători de acțiunile noastre față de oamenii din țările noastre', a declarat ministrul Finanțelor Publice, la Londra, în cadrul sesiunii de alegere a președintelui BERD.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis, luni, AGERPRES, Anca Dragu a luat parte la Reuniunea Anuală a BERD organizată la Londra în perioada 10 — 12 mai. Aceasta a participat la alegerea președintelui BERD de către Consiliul Guvernatorilor, la sesiunea plenară a Consiliului Guvernatorilor precum și la întâlnirea cu reprezentanții Constituentei condusă de Turcia din care România face parte.

În marja Reuniunii Anuale, ministrul român al Finanțelor Publice a avut întâlniri bilaterale cu conducerea BERD, Philip Bennett, prim vice-președinte BERD, Alain Pilloux, vice-președinte BERD, cât și cu vicepreședintele BEI, Pim van Ballekom.

Principalele subiecte de discuție au vizat dezvoltarea proiectelor în domeniul infrastructurii (proiecte PPP în sănătate, sprijinirea companiilor de stat din transport, energie, telecomunicații) și asistența BERD pentru pregătirea lor, precum și sprijinul BERD în sectorul financiar-bancar.

De asemenea, a fost adus în discuție rolul potențial al BERD în Planul de Investiții pentru Europa și stadiul consultărilor cu Comisia Europeană și BEI.

Șeful MFP și-a exprimat un interes deosebit pentru cooperarea dintre BEI și BERD și viitoare posibile proiecte pentru România ce pot beneficia de finanțare de la IFI-uri, PIE, inclusiv parteneriate publice-private.

Sursa: Agerpress