Grecia: KKR, Alpha Bank si Eurobank vor colabora la platforma de gestionare a creditelor neperformante
Data publicarii: 17-05-2016 | EconomieFondul american de investitii Kohlberg Kravis Roberts (KKR) a semnat, marti, un acord cu doua mari banci din Grecia pentru extinderea platformei Pillarstone, prin care va furniza capital si va fi gestionata expunerea la activele neperformante ale companiilor, transmite Reuters.
Obiectivul KKR este să extindă platforma în Europa și, în prezent, evaluează în mod activ lansarea în mai multe țări.
Acordul prevede că aceste două bănci vor transfera credite neperformante în valoare de aproximativ un miliard de euro într-un vehicul gestionat de platforma italiană lansată de KKR Credit. Platforma urmărește să permită companiilor să revină la un echilibru financiar și să poată să crească și să creeze valoare pentru toți acționarii.
Pillarstone a fost lansată în iunie 2015 în Italia printr-un parteneriat cu UniCredit și Intesa Sanpaolo. Marți, KKR a semnat acorduri cu Alpha Bank și Eurobank pentru a dezvolta platforma în Grecia. Și alte bănci elene s-ar putea alătura proiectului, a estimat KKR.
Obiectivul Pillarstone este de a furniza capital pe termen lung și expertiză operațională marilor companii, pentru a le ajuta să se stabilizeze, să se redreseze și să crească. Băncile care au semnat acordul vor împărți beneficiile în urma îmbunătățirii performanțelor firmelor care au accesat împrumuturi.
"Pillarstone prezintă o soluție inovativă și adecvată pentru băncile din întreaga Europă în privința gestionării expunerii la creditele neperformante", a afirmat Johannes Huth, șeful KKR pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa.
Și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ia în considerare o investiție alături de KKR.
Noel Edison, director BERD pentru asigurări și servicii financiare, a explicat că, în urma recapitalizării băncilor elene, în 2015, o gestionare mai eficientă a creditelor neperformante este următorul pas esențial.
Portofoliul inițial de credite corporatiste gestionate de platformă se va ridica la 1,2 miliarde de euro, iar BERD ar putea prelua o participație de 5% în proiect, au declarat surse bancare, pentru Reuters.
Deja BERD a investit 250 DE milioane de euro în participații la principalele bănci elene — Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece și Piraeus Bank — toate prezente și în România.
Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricțiile asupra mișcărilor de capital, de creșterea nivelului creditelor neperformante și de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia.
În ultimii ani, BERD și-a extins aria de operațiuni prin includerea unor părți din Africa de Nord și Asia Centrală, iar în acest an acționarii băncii au dat undă verde pentru ca BERD să poată derula proiecte și în Grecia.
BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și țări precum Turcia. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a șasea țară în topul principalilor beneficiari de investiții BERD.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online