Romania a avut cea mai mare inflatie anuala negativa din Uniunea Europeana, in aprilie

Data publicarii: 18-05-2016 | Economie

Romania a avut, in aprilie, cea mai mare inflatie negativa in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rata de minus 2,6%, fata de minus 2,4%, inregistrata in martie, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Rata anuală a inflației în zona euro și în UE a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ.

În aprilie, 17 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind România (minus 2,6%), Bulgaria (minus 2,5%) și Cipru (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației s-au raportat în Belgia (1,5%) și Suedia (1%).

Comparativ cu martie 2016, rata anuală a inflației a scăzut în 13 state membre, a rămas stabilă în șapte țări și a crescut în opt state.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,13 puncte procentuale) și chiriile (cu o creștere de 0,08 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,54 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,22 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro s-a situat sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro, atât în 2016, cât și în 2017, în condițiile în care prețul scăzut al energiei se va răsfrânge și asupra prețurilor altor bunuri și servicii.

Conform noilor prognoze de inflație prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de doar 0,1%, față de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3%, de la 1,6%.

De asemenea, conform primelor estimări privind inflația în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ținta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflația în zona euro a fost sub ținta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani, iar cele mai recente prognoze sugerează că situația se va repeta și în următorii trei ani.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: