Romania a avut cea mai mare inflatie anuala negativa din Uniunea Europeana, in aprilie
Data publicarii: 18-05-2016 | EconomieRomania a avut, in aprilie, cea mai mare inflatie negativa in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rata de minus 2,6%, fata de minus 2,4%, inregistrata in martie, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Rata anuală a inflației în zona euro și în UE a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ.
În aprilie, 17 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind România (minus 2,6%), Bulgaria (minus 2,5%) și Cipru (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației s-au raportat în Belgia (1,5%) și Suedia (1%).
Comparativ cu martie 2016, rata anuală a inflației a scăzut în 13 state membre, a rămas stabilă în șapte țări și a crescut în opt state.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,13 puncte procentuale) și chiriile (cu o creștere de 0,08 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,54 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,22 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).
Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro s-a situat sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.
Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus estimările privind creșterea economică și rata inflației în zona euro, atât în 2016, cât și în 2017, în condițiile în care prețul scăzut al energiei se va răsfrânge și asupra prețurilor altor bunuri și servicii.
Conform noilor prognoze de inflație prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflație de doar 0,1%, față de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3%, de la 1,6%.
De asemenea, conform primelor estimări privind inflația în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ținta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflația în zona euro a fost sub ținta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani, iar cele mai recente prognoze sugerează că situația se va repeta și în următorii trei ani.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri