ANRE analizeaza infiintarea unui depozit strategic de gaze pentru siguranta aprovizionarii pe timpul iernii

Data publicarii: 19-05-2016 | Economie

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) analizeaza posibilitatea stabilirii unui depozit strategic de gaze, pentru siguranta aprovizionarii pe timpul iernii, cand consumul este foarte mare, a declarat, joi, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, intr-o conferinta de profil.

El a venit cu această propunere în contextul în care prețurile pe piața liberă au scăzut foarte mult în ultima vreme, ajungând la un nivel similar cu cele reglementate, iar calendarul de liberalizare nu mai este de actualitate.

"Calendarul stabilit de Guvern arată că, la 1 iulie, ar trebui ca prețul pentru consumatorii casnici să urce cu 10%, de la 60 de lei pe MWh, la 66 de lei. Prețurile internaționale sunt în jurul nivelului de 63 de lei, iar pe bursă ofertele de cumpărare ajung la 58 de lei. Producătorii ezită să vândă la acest preț, din cauza taxei pe veniturile din reglementare, unde există un prag de 72 de lei. Probabil că pe piață ofertele s-ar întâlni undeva la 60 de lei pe MWh", a arătat oficialul ANRE.

Potrivit lui Havrileț, în aceste condiții nu se mai justifică o majorare a prețului pentru populație de la 1 iulie, întrucât tariful reglementat ar deveni atunci mai mare decât cel din piața liberă.

"ANRE a venit cu trei propuneri de rediscutare a calendarului de liberalizare: eliminarea sa totală și intrarea pe piața liberă, prorogarea calendarului pentru un an sau măcar pentru trei luni, adică până la 1 octombrie, urmând să evaluăm din nou în funcție de prețurile pieței, iar o a treia propunere ar fi reajustarea actualului calendar pe alte prețuri, de exemplu înghețarea prețului de 60 de lei timp de un an", a mai spus Havrileț.

Acesta a adăugat că Guvernul s-a arătat îngrijorat de faptul că prețurile mari s-au putea reîntoarce pe piață la iarnă, când consumul de gaze va fi mare.

"În acest sens, există posibilitatea să ne gândim la un depozit strategic pe care să-l susțină toată piața de gaze, după modelul pieței de energie electrică, unde siguranța sistemului este asigurată prin rezerva secundară. Am putea propune ca o anumită cantitate de gaze să fie considerată strategică", a adăugat șeful ANRE.

În urmă cu o săptămână, Havrileț a anunțat că Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea de la 1 iulie a Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit calendarul de liberalizare a pieței gazelor naturale pentru populație.

"Am avut acum câteva zile o întâlnire la Ministerul Energiei, unde am prezentat această situație. Am considerat că este important ca inițiatorul Hotărârii de Guvern care a instituit acest calendar să știe că la ora actuală evoluția pieței gazelor naturale este una favorabilă pentru liberalizare. Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creșterea prețurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată și să rămânem la prețul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preț de referință, urmând ca piața să stabilească adevăratul preț, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei așa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare", a susținut oficialul ANRE.

El a adăugat că, potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creștere a prețurilor reglementate de 10%, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh. Însă, acest lucru ar însemna ca prețul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 de lei pe MWh.

"Ministerul Energiei solicită o analiză și un studiu de impact prin care să arătăm că nu există o posibilitate de revenire a unor prețuri foarte mari, în sensul că ar exista un pericol ca în perioada de iarnă să se reîntoarcă prețurile. Există posibilitatea ca statul să reconsidere conceptul de consumator vulnerabil și, în cazul în care s-ar întoarce prețurile în sensul creșterii, să aibă grijă de consumatorii vulnerabili, dar doar de aceștia. Așa cum vedem evoluția petrolului, de care depinde prețul gazelor, piața petrolului rămâne la un nivel mic, iar în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci, în anul gazier 2016 — 2017, nu vedem o modificare a prețului", a continuat Havrileț.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: