Comisarul european Corina Cretu solicita autoritatilor sa accelereze reformele in domeniul managementului deseurilor

Data publicarii: 19-05-2016 | Economie

Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, solicita autoritatilor sa accelereze reformele din domeniul managementului deseurilor, al apei si prevenirea riscurilor, precizand ca o eventuala suspendare a Axei prioritare 2 ,,Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric" ar intarzia si mai mult implementarea proiectelor aflate in derulare.

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, comisarul european Corina Crețu a avut joi, la sediul CE din Bruxelles, o întâlnire cu Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din România.

În discuțiile cu ministrul român, oficial european a reiterat necesitatea finalizării planului de acțiune în domeniul managementului deșeurilor până la finele acestui an.

"Am îndemnat autoritățile să-și concentreze eforturile și să accelereze reformele din acest sector, incluzând aici managementul deșeurilor, al apei și prevenirea riscurilor. Este nevoie de reforma pentru a putea face investiții eficiente și sustenabile. Nu este ușor, dar experiența din trecut ne arată că aceasta este o precondiție pentru succes. Comisia, JASPERS și instituțiile financiare internaționale sunt pregătite să ajute România. De asemenea, recomand autorităților naționale să evalueze lipsa de performanță a proiectelor de mediu din perioada 2007-2013 și să tragă concluziile necesare", a declarat Corina Crețu.

Sectorul managementului deșeurilor rămâne unul critic și în actuala perioadă de programare, existând riscul neîndeplinirii condiționalităților ex-ante. Comisia Europeană continuă să sprijine autoritățile române, oferind consultanță prin intermediul experților săi în vederea îndeplinirii acestor condiționalități, dar și pentru a evita suspendarea plăților și lansarea procedurilor de infringement.

Principala concluzie a întâlnirii dintre Corina Crețu și Cristiana Pașca Palmer a fost că România trebuie să accelereze reforma în sectorul mediului, în special în ceea ce privește managementul deșeurilor, al apei și prevenirea riscurilor. De asemenea, comisarul european a transmis părții române necesitatea crearii unui model de monitorizare a proiectelor reeșalonate din precedenta perioadă de programare, cât și nevoia de a investi urgent în pregătirea noului flux de proiecte pentru toate sectoarele relevante: apă, managementul deșeurilor, prevenirea riscurilor și bio-diversitate.

Prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 sunt alocate 425 de milioane de euro protecției mediului.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: